И през тази седмица скандалите на обществената сцена не бяха малко. Те продължават да разкриват все по-видими пукнатини в илюзията за „стабилност“, върху която се крепи статуквото.

Тазседмичните пукнатини имаха изразен „патриотичен“ оттенък, започвайки в понеделник с неадекватните излъчвания на една партийна телевизия и завършвайки с още по-неадекватното изказване на един вицепремиер по адрес на протестиращите майки на деца с увреждания.


Националистическо фиаско

Последният скандал между Волен Сидеров и Валери Симеонов за кой ли път доказва, че т.нар. „Патриоти“ са разделени, а не обединени. И още – че не идеологията, а сметката събра тази коалиция. По темата с изострените отношения в коалицията на националистите прочетете материала на Венелина Попова.


Една „креслива жена“ обяснява защо протестира 15 години

Александър Детев разговаря с една от протестиращите майки на деца в увреждания – Красимира Обретенова, в един от предишните епизоди на подкаста „Паралели и меридиани“. Поводът да публикуваме разговора в писмен вид е изказването на вицепремиера Валери Симеонов, в което той нарече майките „група кресливи жени, които спекулираха с уж болните си деца“.


Срещу разчовечаването, тоест да продължаваме да говорим

Покрай убийството на Виктория Маринова и покрай агресивните нападки на пиара на Военното министерство Александър Урумов срещу учебен курс на Софийския университет за пореден път се налага да бъдат поставени базови въпроси относно проблемите на социалния пол, насилието върху жени и в крайна сметка – разграждането на обществото. Как стигнахме дотук и можем ли изобщо да разплетем възела на разпада – разговор на Марин Бодаков със Светла Енчева.


Социализация на река Марица – непрофесионализъм, противоречия и свободни съчинения

За намеренията на Община Пловдив да „социализира“ река Марица можем само да се радваме. Но за съжаление, плановете за това предизвикват тревоги. В тази връзка дадохме думата на Георги Стойчев – инженер-биотехнолог и консултант по системи за управление на околната среда.


„Вместо новини“

Не е ясно дали тече разместване на политическите пластове у нас, но със сигурност обаче тече подмяна на дневния ред. Дали тя е умишлена, или е в резултат на нечий махмурлук – няма особено значение. Повече за политическите новини прочетете в седмичния обзор на Полина Паунова.


Странни работи

В рубриката „Говори с Нева“ в отговор на читателско писмо Нева Мичева пише: „Имам чувството, че ако нещо описва човека най-добре, то е точно удивлението му пред непонятното. Толкова показателно за характера и за моментното състояние на душата, и за местната култура, и за всеобщото положение е какво, кога и как ни е странно.“


Приятно четене!