Пътят към свободата минава през трупове на пазени тайни.

Кристиан Таков („Кристали“, изд. „Сиби“, 2019)

Публикуването на частично редактирания доклад на специалния прокурор Мълър за връзката на предизборния щаб на Тръмп с Русия произведе нов политически трус отвъд океана. Заличените части може би съдържат още неудобни истини, но и без тях докладът и особено начинът, по който бе оповестен, провокират въпроси и поставят под съмнение не само президентския мандат на Тръмп, но вече и репутацията на главния прокурор (и правосъден министър) Уилям Бар. Ще изчакаме да се утаят страстите и да изплуват фактите, преди да ви предложим нашия поглед към темата.


Междувременно у нас делото „Иванчева“ завърши с тежки осъдителни присъди за поискан подкуп. Парадоксалното е, че на фона на тези присъди и продължаващия „Апартаментгейт“, начинът, по който започна и приключи това дело, не само не убеди обществото, че борбата с корупцията се е превърнала в приоритет на институциите, а напротив – задълбочи впечатленията за демонстративен театър, който доказва, че корупцията е функция и привилегия на овластените. Повече по темата – в материала на Венелина Попова.


Отново се заговори за повишени цени на електроенергията. И доколкото това не е от любимите теми на властта точно преди избори, навярно ще наблюдаваме пореден опит за отместване на проблема към края на годината. Парадоксално – преди следващия отоплителен сезон. А корените на проблема, както неведнъж сме писали, са в нереформирания ни енергиен сектор и в липса на воля проблемите да бъдат решавани вместо отлагани. Във връзка с последните събития в сектора прочетете материала на Емилия Милчева „Енергетиката: Гинки или стратегически инвеститори“.


🎥 Междувременно стана известно, че само седмица след представянето на книгата на Иван Костов „Свидетелства за прехода“ тя не само оглави класациите за продажби, но издателите обявиха, че ще печатат по спешност нов тираж. Запитахме се дали това не е глад или носталгия за рационалност, каквато отсъства отдавна в българската политика? Наш екип присъства на представянето на книгата в Пловдив и направи блицанкета сред присъстващите граждани. Резултатът е кратък видеорепортаж на Владислав Севов и Лина Кривошиева.


В началото на седмицата пожар унищожи покрива и кулата стрела на Парижката Света Богородица. Започнаха да излизат и първите резултати от анализа на експертите за случилото се. Предлагаме ви обзор на пожара в „Нотр Дам“ на Йоанна Елми, която живее в Париж и ще продължи да следи темата и в бъдеще.


Продължаваме и с рубриката Проектът „Европа“. Тази седмица Иглика Иванова анализира приключващия мандат на последния Европейски парламент и в частност българското присъствие в него. Ако за вас е от значение кои са били най-активните български евродепутати или най-послушните, или как са гласували по някои ключови теми в своя мандат, прочетете анализа „ЕП, випуск 2014–2019: Рапорт даден, рапорт приет“.


Тази седмица нов автор прави своя дебют в „Тоест“. Това е Десислава Микова с репортаж от „Мория“ – най-големия бежански лагер, разположен на гръцкия остров Лесбос. За ситуацията там свидетелстват лично тя и нейните събеседници – доброволци в лагера, както и техните снимки. Прочетете текста ѝ „В търсене на спасение от спасението“.


И накрая, ако и вие сте имали колебания дали да напишете нещо, но не сте събрали кураж, поредният отговор на Нева Мичева на читателско писмо може би е и за вас. Къде умират ненаписаните думи е темата на рубриката „Говори с Нева“ тази седмица. И дали да не позволим бунтът на думите да се превърне в бунт не само „на думи“.

Приятно четене и гледане!