Сигурен съм, че някъде под повърхността има крайна нужда от диалог.

Напоследък няма начин да не осъзнаваме колко валидно е това изречение. И относимо към палитра от ситуации в най-различен контекст. То е от текст на един от авторите ни, включен в тазседмичния ни брой. Но за това – малко по-късно.


На прага сме на най-новата предизборна кампания за тази година. Това изречение пък вече се изтърка, но със сигурност в оставащото време на 2021 г. няма време за друга. И макар политическият пъзел този път да изглежда само малко по-различно, натежават очакванията на обществото най-после да бъде съставено редовно правителство. Как влизат в кампанията шестте политически сили, които според социологическите сондажи ще образуват 47-мото Народно събрание – прочетете в анализа на Емилия Милчева.


„Архитектурата и властта – предизборно“ е заглавието на материала на Анета Василева. Тя ни разказва три истории, защитавайки тезата си, че архитектурата може да каже много за властта, която я поръчва и обитава. Както и за обществото, което избира тази власт. Дори много повече от същинския предизборен разговор. Не пропускайте това четиво!


Националният план за възстановяване и устойчивост е вече в Брюксел, а закъснението при изпращането му в голяма степен бе свързано както с липсата на правителство с пълен мандат, така и с датата за затваряне на въглищните ни централи. Венелина Попова пресича гледните точки на въгледобивната индустрия, синдикатите, природозащитниците и задочно тази на ЕК чрез изказванията на нейния зам.-председател Франс Тимерманс, който отговаря за Зеления пакт.


През последните седем дни загубихме нови 597 живота. Поне 93% от починалите не са били ваксинирани. „Тоест“ продължава кампанията си „От нас зависи“ в подкрепа на ваксинирането срещу COVID-19, както и съвместната ни рубрика с Асоциацията на европейските журналисти в България „Хроники на инфодемията“. Тази седмица ви предлагаме анализ на Лора Филева, в който тя разобличава слуховете, че ваксините водят до безплодие. Всъщност „не ваксините, а вирусът може да доведе до репродуктивни проблеми“.


„Новите тимуровчета“ е заглавието на статията на Светла Енчева, провокирана от няколко случая на самоинициативи, при които деца раздават „правосъдие“ по собствена преценка. Особено тревожни са медийното им героизиране и подкрепата от представители на институции, които всъщност не са свършили своята работа.


И нека завършим с нова препоръчана от Стефан Иванов книга в редовната ни рубрика „На второ четене“. Този път това е творбата „Разговорите“ на аржентинския писател Сесар Айра. Всъщност с изречението за нуждата от диалог на Стефан започнахме тази редакционна статия и ще завършим с негова мисъл, провокирана от прочетеното, защото наистина всички имаме нужда от…

… свързване. От упражнения за емоционална интелигентност. От познание за нюансите на човешкото. От прозрачност и яснота. Убеден съм, че зад всички фасади и аватари в реални и социални мрежи стои първично желание за разпознаване и близост, с които безочливо се злоупотребява с цел печалба, търгуване със субектност, […] експлоатиране на едни от най-лошите възможни човешки качества и забележително неглижиране на най-ценните и най-добрите.

Приятно четене и уютен уикенд!

Ваксинирайте се! #отнасзависи