Рядко пишем редакционни статии извън обичайната, която четете в момента. Но натискът на статуквото върху достойни хора продължава. На прицел е Мирослава Тодорова, съдийка с доказана репутация в обществото и непримиримо критикуваща опитите на политическия елит да подчини съдебната власт. Текстът „Големият напън на малките правни фигурки“ не е обикновен коментар. Позиция е.


На фона на шоуто „Брекзит“ отвъд Ламанша българският политически театър е на път съвсем да загуби вниманието на публиката. Добре че бяха данъчните да ударят едно рамо и да добавят доза… съспенс, докато ГЕРБ даваше заден на идеята за опрощаване на задълженията на Мюфтийството – вместо отписани, те само ще бъдат разсрочени. Отново в името на националната сигурност. За това и за още интересни подробности по темата прочетете материала на Венелина Попова „Вероизповедания над закона“.


С виртуозен цирков номер се отчете през седмицата и партия „Воля“, чиито депутати някак успяха в рамките на едно денонощие хем да напуснат парламента, хем да осигурят кворум за петъчното заседание. Какво се крие под повърхността на този сценарий, прочетете в коментара на Емилия Милчева „Воля“ на кокили, или кой пие хапчета“.

Във „Властта и нейната опашка“ пък Емилия прави анализ на дефектната идея за местно самоуправление у нас: „В действителност местна власт в България няма. Това, което имаме, е опашката на изпълнителната власт, тоест на управляващата партия ГЕРБ. След като през 2005 г. овладя центъра на държавата – София, с избора на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов за кмет, 14 години по-късно ГЕРБ вече има господстващо положение и на територията извън столицата.“


В края на седмицата в Нова Зеландия терористи отнеха живота на десетки души. Атентаторите са се надъхвали с крайнодясна и антиимигрантска пропаганда, която са разпространявали в интернет. „Обществените, политическите и икономическите кризи в комбинация с появата на нови комуникационни технологии са благоприятна почва за най-различни демагози, които предлагат съмнителни лекове за тежки обществени заболявания, досущ подобно на средновековни шарлатани“, пише в своята статия „Рециклираната пропаганда“ Йоанна Елми. И разказва за фалшивите новини от XVI век насам и опасността от тях днес, когато уеб мрежата навърши 30 години.


Точно преди една година предупредихме и за една друга опасност – реформата на авторското право в ЕС да се превърне в пречка пред иновациите и свободата на словото в Европа. Иглика Иванова ви припомня за този проблем, който е надвиснал над главите ни с все по-страшна сила. Очаквайте анализа ѝ в понеделник, 18 март.


„Да ти е удобно и да поседнеш представлява злоупотреба. За предпочитане е да се пребиеш.“ До този извод стига Светла Енчева в материала си тази седмица „Градската среда като враг“. Ако и вие живеете с усещането, че управата на столицата сякаш воюва с гражданите си, не пропускайте този текст. И внимавайте къде стъпвате!


Приятно четене!