Ако е вярно допускането за наличие на рационални хора в управляващата партия ГЕРБ, все по-неясно е как те се вместват в кожата и абревиатурата си, след като нито един от техните евродепутати не подкрепи процедурата за активиране на член 7 срещу Унгария и на практика защитиха Орбан в синхрон с крайните националисти на Льо Пен и Фараж. Същото направиха и евродепутатите от Народната партия на Испания, страхувайки се вероятно някой да не се досети, че насилието над мирни гласоподаватели с въоръжена жандармерия през миналия октомври в Каталуния е директен повод за същата процедура.

Европарламентът, уви, гласува проблемните текстове за авторското право в ЕС, за които вече сме писали. И става все по-трудно те да бъдат спрени. За съжаление, последиците от това недалновидно решение ще бъдат тежки и вероятно отменени, когато пострадаме сериозно от късогледството на евродепутатите ни. Лобистите на рекламната и развлекателната индустрия надделяха над трезвия глас на експертите.

Междувременно у нас, след разследване на „Биволъ“ за корупционен скандал с еврофондове и обществени поръчки, МВР задържа за няколко часа журналистите Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биру на поляна край Радомир. Там двамата са проследили унищожаване на документация, за която подозират, че е свързана с разследваните от тях злоупотреби. Въпросите, които случаят повдига, са повече от тежки: кое оправдава задържането на двамата журналисти и параван ли е МВР за престъпленията в държавата?

Ахмед Доган пък официално купи ТЕЦ „Варна“.

На фона на всичко това продуцентите на „Биг Брадър“ наистина ли вярват, че имат някакъв шанс?


Върху какво решихме да акцентираме тази седмица:

• Какво следва, след като Европарламентът активира процедурата по член 7 срещу Унгария на Орбан – анализ на юриста и преподавател по право на ЕС доц. Христо Христев.

• Стабилността все повече се превръща в иронична метафора на фона на сътресенията в нашата държава, разтърсвана непрекъснато от скандали. Сапуненият сериал с трите министерски оставки продължава втора седмица, като развръзката се отдалечава след оттеглената номинация на един от кандидат-министрите и забавения указ на президента. Повече по темата прочетете в коментара на Венелина Попова.

• Парламентът прие тревожните изменения в Административнопроцесуалния кодекс – по темата ви предлагаме анализа на Анастас Пунев.

„За кожата на един районен съдия“ разказва тази седмица в своя материал Иван Брегов.

• Предстои началото на новата учебна година. В тази връзка ви предлагаме текста на Веселин Димитров за образованието в България и този на Зорница Христова за въпросите, които възникват в първия учебен ден.

• Една тема, която не бива да излиза от дневния ред на обществото ни. Новият епизод на нашия подкаст „Паралели и меридиани“ е посветен изцяло на децата с увреждания. Александър Детев разговаря с една от протестиращите майки – Красимира Обретенова, с директорката на специализиран медицински център за деца с увреждания в Бургас д-р Пепа Ралчева и с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова, създателки на инициативата „Оле мале“, която помага на майки на деца с увреждания да намерят надомна работа и възможността да се издържат.

• И накрая да погледнем напред. В рубриката си „Аз, киборгът“ Йовко Ламбрев разговаря с икономиста Георги Стоев и с ИТ експерта Иван Джеферов за икономиката на бъдещето и пресечните ѝ точки с технологиите.

Приятно четене и слушане!