На 10 декември т.г. се навършиха 70 години от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека. За жалост, разписаните в нея принципи все още не са общовалидни. Не се отменят и усилията ни да се борим ежедневно за правата си, защото това никога няма да бъде битка, спечелена изцяло и завинаги.

През същата тази седмица у нас в проблем се превърнаха билбордове, на които бе изписана думата любов. Дежурните кресливи хора надвикаха тишината на разума, а властта обичайно и удобно се притаи. Повече за това докъде сме стигнали по този седемдесетгодишен път – прочетете в материала на Светла Енчева „За унищожените билбордове и човешките права“.


В продължение на темата за бъдещето на въглищната енергетика у нас, прочетете интервюто на Венелина Попова с Меглена Антонова от „Грийнпийс“: „Централите на Ковачки са сред топ 30 на най-замърсяващите в Европа“.

+ Не пропускайте и коментара ѝ за протеста на пътните строители, които демонстрираха с тежка строителна техника в столицата.


Плъзгаме ли се към пълно обсебване на съдебната власт от политическата? И съзнаваме ли опасностите, ако продължаваме да не забелязваме инсталирането на инструментариум за юридически репресии, който надвисва над главите на всички ни? Прочетете анализа на Иван Брегов за вероятната диагноза и развитието на болестта на правораздаването у нас на база на последните симптоми около ареста на Иванчева и Петрова.


В рубриката „Глобално село“ тази седмица Огнян Цветков обобщава трите световни новини, които са слабо застъпени в българското медийно пространство: отстраняването от папа Франциск на двама кардинали, замесени в случаи на сексуално насилие; удължаването на срока за Швейцария за приемане на споразумение с ЕС; и подновяването на санкциите срещу Демократична република Конго от страна на ЕС.


Петя Накова е била гост-автор в „Тоест“ с текста си „Към рисковите фактори за рак прибавете и този: Здравната каса“. През октомври тя издаде книга, озаглавена „Годината на осемте химии“. За рака, клишетата и лично преживяната документалистика прочетете в интервюто на Марин Бодаков с авторката на книгата.


Наближава краят на 2018-та. В тази връзка помолихме поетесата Мария Донева да сподели романите, които счита за попадения през последната година. Прочетете статията ѝ „Носорози и депресия: 7 романа от 2018 година“.

И ако сте пропуснали – 46-тият Софийски международен панаир на книгата в НДК, който тази година е под мотото „Четири страни – един език“, продължава до 19 часа тази неделя. Винаги е добра идея да (си) подарите книга за Коледа!


Наближаващите празници обикновено свързваме с повече време за и със семейството. Нашата любима Нева Мичева, освен великолепна преводачка и човеколюбива епистоларна партньорка, също е и запалена киноманка. Затова завършваме тази седмица с нейните препоръки за сериали от отиващата си година.


Приятно четене!