На 1 февруари 2018 г. „група мечтатели“, както се нарекохме тогава, дадохме старт на „Тоест“. Пет години по-късно още много мечтатели се присъединиха към нашата група. Тази медия нямаше да съществува до днес без своите автори и редактори, дарители и поддръжници и най-вече без вас – нашата критична и вярна публика. „Тоест“ е общ на всички ни. Да ни е честит!

През тези години не сме изневерили на нито едно от обещанията си към вас: да не „гоним“ новините и да не се стремим да сме „винаги първи“ в съобщаването на това „какво е станало“, а да се опитваме задълбочено да обясним „какво следва от това, което е станало“; да подбираме внимателно темите, авторите и събеседниците си, да проверяваме фактите и да полагаме много грижи за редактирането на всеки материал; да публикуваме само авторско съдържание, а не препечатки на Facebook статуси, чужди статии и готови прессъобщения; да не разсейваме четенето ви с рекламни банери и изскачащи съобщения.

Така ще бъде и занапред.

Както обещахме преди паузата за основен ремонт, ще отбележим петата годишнина на „Тоест“ със свеж рестарт и много хубави изненади:

Нов сайт

Вероятно вече сте забелязали, че „Тоест“ се нанесе в нов дом. Много се надяваме той да ви харесва и да ви служи добре. Новият ни сайт е много по-бърз и по-гъвкав (особено за читателите в чужбина), дизайнът му е лек, съвременен и удобен за четене от всякакви устройства, а търсачката намира статии, автори и рубрики по зададените ключови думи в реално време. Има автоматична интеграция с платежната система Stripe и възможности за определяне на нива на финансова подкрепа от читателите и различни подаръци към тях (но за това ще ви разкажем малко по-късно). Отделно има допълнителни функционалности, които значително улесняват работата на редакторите и авторите.

Нови редактори, автори и теми

Много сме радостни, че към редакторския ни екип се присъединиха Боряна Телбис и Надежда Радулова. Боряна ще отговаря за политическите анализи и коментари, Надя – за културните статии и рубрики, а двете заедно ще си поделят всички останали обществени теми, които засягаме в „Тоест“ – граждански права и права на малцинствата, дезинформация и пропаганда, образование, здравеопазване, правосъдие, икономика и др.

Кръгът от автори на „Тоест“ също се разширява, а с това – и темите ни. Профилите на новите автори са разнообразни – сред тях имаме политолог, молекулярен биолог, художествен преводач, студенти по журналистика. Предстои да ви представим и две нови месечни рубрики.

Повече присъствие и комуникация с публиката

За тази дейност ще разчитаме на Йоанна Елми, която познавате добре като постоянна авторка на „Тоест“. През 2023 г. очаквайте в профилите ни в социалните мрежи повече визуално съдържание, сторита, кратки видеа, анкети и дискусии. А ако сте наши дарители, в най-скоро време ще бъдете поканени в специалния ни форум, където ще можете да комуникирате директно с авторите и редакторите на „Тоест“, да предлагате теми, да давате обратна връзка и да участвате пряко в процеса на подобряване на медията.

Нови форми на подкрепа

Постоянно търсим нови начини на финансиране. През идните месеци очакваме резултатите от първото ни кандидатстване по програма за подпомагане на медии. Заедно с това ще търсим подкрепа и от бизнеси, които имат ясното разбиране, че почтената и справедлива среда за предприемачество няма как да съществува в условия на корумпирана власт, неработещо правосъдие и зависими медии.

Преди всичко обаче ще продължаваме да разчитаме на подкрепата на всеки от вас. Изберете някой от дарителските пакети, които сме ви подготвили – в тях има и специални подаръци от нас и нашите партньори.

И за десерт – най-сладката новина

Ще има шоколад на „Тоест“ с марката на „Гайо“! Той ще бъде част от постоянния асортимент на семейната фабрика за занаятчийски шоколади, а 1 лв. от цената на всяко блокче ще подкрепя усилията на медията ни да създава качествена журналистика. Нямаме търпение в най-скоро време да споделим с вас как ще се казва, как ще изглежда и какъв ще е неговият вкус, специално създаден за „Тоест“.