В седмицата, в която в Официалния вестник на ЕС бяха публикувани едновременно Европейският акт за свобода на медиите и Директивата за защита на публичните лица от неоснователни съдебни искове, одиозният вътрешен министър Калин Стоянов заведе именно такова дело срещу журналистите от разследващия сайт BIRD Атанас Чобанов и Димитър Стоянов. Затова и няма как да започнем другояче седмичния си редакционен обзор, освен с декларацията, че „Тоест“ напълно подкрепя призива на АЕЖ за оставка на министъра.

И няма как да не останем на темата правосъдие и справедливост, когато сред ключовите новини на седмицата е писмото на съдия Цариградска до Висшия съдебен съвет, което е изключително тъжен документ и поредно доказателство за прогнилите устои на правосъдната ни система. Най-болезненият въпрос е очевиден: ако тази система, която не желае или не може да защити съдия от собствените си редици, как можем да разчитаме, че ще защитава и въздава справедливост на всички граждани? По тази тема е и коментарът на Светла Енчева, озаглавен „Случаят на съдия Владислава Цариградска, или какво означава да няма правосъдие“.

Разбира се, постоянна основна тема до изборите на 9 юни ще бъдат политическите битки на предизборния терен. Очакванията са за пехливански борби, а не за джентълменски дуели. Прави впечатление, че и служебният кабинет на Димитър Главчев ни най-малко не възнамерява да стои неангажирано сред публиката. Очевидно приоритетна задача за първите дни на управлението му е да „изчегъртва“ кадрите на ПП–ДБ, останали на някакви позиции след „разглобката“. „Прегрупиране. Гербодепесарщина“ е заглавието на тазседмичния вътрешнополитически анализ на Емилия Милчева. Наистина няма как да се каже по-кратко. Нито по-точно.

„Заковани в 90-те. Разговор за зависимостта като проблем на личността и на обществото“ пък е заглавието на едно важно интервю на Надежда Цекулова с Кристина Янкулова, която е бивша наркозависима. Един разговор за дългия и труден път от зависимостта до излекуването. И за това колко важна е обществената подкрепа и емпатия за успешния завършек на това пътуване.

Миналия уикенд осъмнахме настръхнали с тревогите около въздушната атака с дронове и ракети от Иран към Израел. Близо седмица по-късно, в петък, Израел отвърна. След такива събития поредните илюзии за голямата ни дистанция от света от миналото се изпаряват във въздуха. И точно в този момент Стефан Иванов е избрал да припомни една книга, която той самият определя така:

Страхотна и страховита книга за света от вчера, изпълнен с омраза, варварство и войни. За света, който винаги има възможността да се превърне в света от днес.

Стефан се опитва да ни убеди, че в моменти, в които много хора се чувстват безсилни да се противопоставят на инерцията и безумието на тълпите, именно съпротивата на отделния човек има по-голямо значение. Прочетете за „История на един германец. Спомени 1914–1933“ от Себастиан Хафнер в редовната ни рубрика „На второ четене“.

Нека завършим с поредния епизод от северния пътепис на Светла Стоянова, който е и продължение на кулинарния ѝ разказ „Гренландия в чиния“. Разказ от първо лице от кухнята на един ресторант на края на света. С две звезди „Мишлен“.

Приятно четене!

П.П. Все още не сте дарители на „Тоест“? Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. Медията е жива единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.