Не лесно да бъдат изброени темите на седмицата, които ангажираха обществената енергия във вътрешнополитически план. Отзвукът от местните избори още не е отшумял и ще продължи да определя контекста и посоката на много от събитията и през идните няколко седмици.

Може би само драмата с властта в БФС няма връзка с изборите, защото продължава отдавна и беше очаквано да ескалира. Иначе, сблъсъците в София между полицията и футболните фенове показаха за пореден път, че МВР отдавна има нужда от сериозна реформа и някак естествено му идва да залита към полицейски произвол. Разбира се, от окървавените кадри не пропуснаха да се възползват политиците.

В крайна сметка сякаш най-важното от седмицата за България в политическата плоскост е напрежението в т.нар. сглобка, породено от разместванията на пластовете след изборите и наближаващата ротация на премиерите и силите. Емилия Милчева подробно обследва по-важните детайли по темата в анализа си „Игрите с дерогацията и „Лукойл“.

„Счупеното правосъдие и прекършената хуманност“ пък е заглавието на материала на Светла Енчева, която чрез няколко нашумели случая доказва общото впечатление, че правосъдната система е майка за едни, но мащеха за други. И ни връща към темата за възстановителното правосъдие, което, уви, е почти невъзможен инструмент в среда с все по-голям дефицит на хуманност.

В новия си разговор за здравеопазването Надежда Цекулова ни запознава както с д-р Антоанета Тончева, така и с проблемите с достъпа до медицински храни в България. В интервюто се разказва за дългогодишните усилия на лекари, пациенти, семействата им и няколко граждански организации, които успяват да обърнат ситуацията у нас от „тук няма нищо“ до това НЗОК да включи по-тежките форми на малнутриция в списъка със заболявания, за които се заплащат терапии.

Преходът от здравеопазване към научни новини би трябвало да е някак естествен. Още повече че Михаил Ангелов тази седмица е подготвил много интересен материал, пълен с прелюбопитни теми. Дали наистина знаете какво гледат слънчогледите, следвайки слънцето? Понеже се оказва, че това не е толкова очевидно, както и някои детайли около изчезването на динозаврите. А знаете ли за кризата на възпроизводимостта в науката или как ще се борим със застрашаващи ни астероиди? Всичко това ще научите в най-новия текст в рубриката ни „Научни новини“.

Тазседмичната ни препоръка в „На второ четене“ е някак едновременно в политиката и литературата, по същия начин, по който самата книга е едновременно литература и журналистика. Стефан Иванов ни връща към пътешествието на полския репортер Яцек Хуго-Бадер от Варшава до Владивосток, описано в солидното му изследване „Алкохолен делир“ с подзаглавие „Литературни репортажи за Русия от XXI век“. Текстът на Стефан е много интересен и затова не бих искал да издавам нищо повече за него. Но споделям напълно оценката, че адски много липсват такива книги и такива репортажи за България.

И разбира се, накрая една голяма изненада. Нева Мичева се завръща на (уеб)страниците на „Тоест“ със страхотен материал за нов музей в Барселона, който показва над 200 цензурирани и заклеймени творби. А Нева ни разхожда задочно сред експозицията, споделяйки толкова много детайли, че проследяването им ще ви разкаже със сигурност неща, които не сте знаели. Не пропускайте препратките в нейните текстове. Никога!

Приятно четене!