Подкастът „Паралели и меридиани“ днес е посветен на дамите. Продължавайте да озарявате света около нас, бъдете смели и свободни да осъществите всичко, за което мечтаете!

По традиция началото на месец март носи със себе си слънце и празници. И макар Баба Марта да е един от най-прекрасните ни обичаи и искрената радост да видиш закачени мартеници по дърветата във Виена, Лондон и Чикаго да е почти същата, като да видиш българския трибагреник на сцената на Оскарите, днес ще обърнем внимание на Деня на жената.

Въпреки че Осми март, както и националният ни празник са полемични и отношението към тях е всичко друго, но не и еднородно, има една малка разлика: докато проблемът на мнозина с отбелязването на националния ни празник на 3 март се илюстрира перфектно от речта на държавния глава, 50% от чието съдържание беше във възхвала на друга държава, то на Осми март ние говорим само за жените – в ролята им на съпруги, на майки, а в генезиса си самият празник всъщност повдига темата за ролята им на равноправни и равнопоставени граждани. Натам ще насочим фокуса си и днес.

Ще говорим за силните жени, за успехите им, за жените в спорта и за това как се промениха отношенията между половете в обществото ни през последните 30 години. Събеседничка по темата е тенис легендата Мануела Малеева, представителка на едно семейство с четири жени шампионки.

В нашето семейство никога не е имало някакво деление [между половете]. Едно от нещата, които майка ми [Юлия Берберян] не понася, е да се казва „дръж се като мъж“ или „ти си мъжко момиче“ – едва ли не само мъжете могат да го правят. Примери за силни жени имаме много и защо да не можем да кажем „дръж се като жена“?

С Мануела коментирахме и темата за домашното насилие, случаите на убийства на жени от партньорите им и какво се е променило в отношенията между половете в последните години.

[…] за съжаление, все още има път да се извърви. Само за тази година не знам колко станаха убийствата на жени. По никакъв начин не искам да кажа, че всички мъже са такива [насилници]. Но тези случаи са фрапантни, те са страшни, необясними – как едно човешко същество може да се държи така с друго. Може би сега се говори повече по темата и може би това е едно от нещата, които са се променили в последните години.

Ще обърнем поглед и към жените през призмата на красотата. Един от виртуозите в показването на женската красота повече от пет десетилетия – Карл Лагерфелд – почина наскоро. За него разказва редакторката на списание „Ел“ и модна блогърка Тереза Восканян.

Много е сложно да се определи какво е точно Лагерфелд в модата. Защото той е и дизайнер, и художник, и фотограф. Дал е изключително много за модата в последните повече от 50 години. […] самият той заснема кампаниите за „Шанел“. Това, което мен наистина ме изненада, е, че той прави карикатури за известен немски всекидневник в Хамбург, и последната карикатура, която видях, беше на Меркел и Путин. […] Интересно е да се види позицията на едно такова име в модата за това, което се случва в политиката.

Тереза разказва повече както за Лагерфелд, така и за модните тенденции и за облеклото като начин на себеизразяване.

Целия епизод на подкаста чуйте в аудиофайла.


В подкаста „Паралели и меридиани“ потегляме по света в опит да намерим обяснение на актуалните проблеми в България. Ще търсим мнението на българи в страната и чужбина, които са експерти по темите, заели сериозно място в общественото и медийното пространство. Ще изграждаме нужните паралели с миналото и ще обикаляме релевантните меридиани в настоящето, за да откриваме комплексните и детайлни отговори на актуалните въпроси. Ще се опитаме да гледаме отвъд предлаганите прости решения в търсене на баланса и истината.

Абониране: RSS | Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts | Overcast | SoundCloud

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни