Днешният епизод на подкаста „Паралели и меридиани“ е специален, защото е десети поред. В последните три месеца засегнахме немалко актуални теми, изградихме паралели с миналото и потърсихме отговори из други меридиани, отскочихме до Австралия и САЩ, за представим различна перспектива на въпросите, които ни вълнуват. Дали успяхме и какво да направим, за да станем по-добри, споделете на podcast@toest.bg.

В юбилейния епизод ще чуете авторската музика на талантливата саксофонистка и певица Ралица Тонева. Наскоро Ралица имаше участие във Виена. Повече за пътя и предизвикателствата пред един млад музикант в България може да чуете от самата нея.

Преди разговора с Ралица непримиримата Мария Спирова коментира актуалната тема „Брекзит“ в търсене на отговор дали британската министър-председателка Тереза Мей ще успее да събере необходимата подкрепа сред собствените редици за споразумение с Европейския съюз преди напускането на Острова, което трябва да стане на 29 март догодина. Мария активно се занимава с темата за правата на европейските граждани във Великобритания след Брекзит и споделя какво е заложено за тях в предложеното споразумение.

За европейците във Великобритания постигането на сделка е изключително важно. При сделка ние [европейските граждани във Великобритания – б.а.] разполагаме с двустранно международно споразумение, което циментира правата, които Брюксел успя да извоюва за нас. Тоест Великобритания не би могла да нанася промени в така договорените права. Ако Великобритания излезе от Европейския съюз без сделка, оставаме в ситуация, в която всяко правителство може да сменя нашия статут и нашите права, както намери за добре, или в случая – зле.

Мария Спирова, журналистка в Лондон, Великобритания

В рубриката „Паралели“ разказваме за записа на една песен и един последвал концерт, благодарение на които преди 34 години Лондон се превръща в символ на обединение в името на добрите каузи.


В подкаста „Паралели и меридиани“ потегляме по света в опит да намерим обяснение на актуалните проблеми в България. Ще търсим мнението на българи в страната и чужбина, които са експерти по темите, заели сериозно място в общественото и медийното пространство. Ще изграждаме нужните паралели с миналото и ще обикаляме релевантните меридиани в настоящето, за да откриваме комплексните и детайлни отговори на актуалните въпроси. Ще се опитаме да гледаме отвъд предлаганите прости решения в търсене на баланса и истината.

Абониране: RSS | Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts | Overcast | SoundCloud

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни