„Системата ни убива.“ Под този надслов майките на деца с увреждания посрещнаха депутатите в първия им работен ден след лятната ваканция. Майките протестират от месеци и обявиха, че започват ефективни протести, ако до 1 октомври Народното събрание не приеме законите за личната помощ и за хората с увреждания. Те поискаха структурна реформа, индивидуален подход, електронен регистър и електронно здравеопазване и се обявиха против т.нар. национално представителни организации просто защото не се чувстват представлявани от тях. В своите искания майките поставиха проблеми, които всички можем да припознаем: корупция, ненужна бюрокрация и некомпетентна администрация.

Едно от лицата на тези протести е Красимира Обретенова. След 15 години борба със системата, през пролетта Красимира замина за Холандия. Обясни, че тръгва, за да спаси живота на детето си. Ще чуете нейния разказ за живота на едно дете с увреждания в Западна Европа и добрия пример за условията, необходими за пълноценното му израстване и живот. Както и коментара ѝ за състоянието на институциите в България и за проблемите, които трябва да бъдат разрешени.

Добрите примери ще потърсим у нас. В Дома за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и Любов“ в гр. Бургас стотици деца намират лечение и възможност за рехабилитация. За центъра и за това как той е постигнал условия и инфраструктура, които сякаш са в пълен контраст с разказите за другите специализирани институции за деца с увреждания, говорим с директорката на „Вяра, Надежда и Любов“ доктор Пепа Ралчева.

Накрая ще ви представим и инициативата „Оле мале“, която помага на майки на деца с увреждания да намерят надомна работа и възможността да се издържат. За инициативата разговаряме със създателките ѝ Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова.

Преди това обаче чуйте рубриката „Паралели“, посветена на първия учебен ден, а в рубриката „Меридиани“ Красимира Обретенова ни отвежда там, където училището е достъпно за всички.


В подкаста „Паралели и меридиани“ потегляме по света в опит да намерим обяснение на актуалните проблеми в България. Ще търсим мнението на българи в страната и чужбина, които са експерти по темите, заели сериозно място в общественото и медийното пространство. Ще изграждаме нужните паралели с миналото и ще обикаляме релевантните меридиани в настоящето, за да откриваме комплексните и детайлни отговори на актуалните въпроси. Ще се опитаме да гледаме отвъд предлаганите прости решения в търсене на баланса и истината.

Абониране: RSS | Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts | Overcast | SoundCloud

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни