Миналата седмица републиканският сенатор Джон Маккейн си отиде от този свят на 81 години. В САЩ го наричат maverick, или „независим бунтар“, защото неведнъж в Сената той си е позволявал да гласува срещу законопроекти на републиканците или пък да подкрепи такива на демократите. Шест пъти е избиран за сенатор от щата Аризона и два пъти неуспешно води битка за президентския пост. През 2000 г. за номинацията на републиканците го побеждава Джордж Буш-младши, през 2008-ма печели номинацията, но губи изборите срещу Барак Обама. Точно Буш-младши и Обама обаче говорят на погребението му. Реч държи и бившият държавен секретар Хенри Кисинджър. Така за един последен път Маккейн демонстрира нещо, в което винаги е вярвал – че републиканци и демократи могат да работят заедно.

Един президент обаче не присъства на церемониите, с които капитан Маккейн беше изпратен от този свят. Настоящият. И то по желание на самия Маккейн, както писаха водещи медии през изминалата седмица. Сенаторът от Аризона бе един от най-острите критици на Тръмп в Републиканската партия, за чиито членове сякаш става все по-неудобно да осъдят поведението на американския президент месеци преди изборите за двете камари на Конгреса през ноември. Повече за сенатор Джон Маккейн чуйте в рубриката „Паралели“.

А за това как работят журналистите отвъд Океана в тази среда на непрекъснати обвинения и припознати ли са те от зрителите като „враг на американския народ“, както Тръмп ги нарича, разговаряме с Младен Петков – журналист, който от 6 години живее и работи в САЩ. И тъй като в българския ефир Младен води музикално предаване, накрая с него говорим и за универсалния език за всички меридиани – този на музиката.


В подкаста „Паралели и меридиани“ потегляме по света в опит да намерим обяснение на актуалните проблеми в България. Ще търсим мнението на българи в страната и чужбина, които са експерти по темите, заели сериозно място в общественото и медийното пространство. Ще изграждаме нужните паралели с миналото и ще обикаляме релевантните меридиани в настоящето, за да откриваме комплексните и детайлни отговори на актуалните въпроси. Ще се опитаме да гледаме отвъд предлаганите прости решения в търсене на баланса и истината.

Абониране: RSS | Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts | Overcast | SoundCloud

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни