Последният скандал между Волен Сидеров и Валери Симеонов за кой ли път доказва, че т.нар. „Патриоти“ са разделени, а не обединени. И още – че не идеологията, а сметката събра тази коалиция. Затова съжителстването на трите партии прилича на семейство, в което сядат на една маса, когато им дойдат на гости кумовете, в случая ГЕРБ, а всекидневно си отправят обиди, и то на висок глас, така че да ги чуят съседите. За съжаление, в политиката е също като в семейството – ако не можеш да запазиш лицемерно благоприличие пред хората, те започват да те одумват зад гърба и да чакат злорадо следващия скандал по италиански.

Какво предизвиква скандалите в семейството на националистите

Както всеки път, така и при този скандал има формален повод за избухването му. Сега фрустрацията на лидера на НФСБ дойде от телевизионната атака на Сидеров срещу него. От екрана на партийната телевизия „Алфа“, която спря да излъчва за ден програмата си, Валери Симеонов бе наречен маша на милиардера Джордж Сорос в правителството и враг на православието, който работи за разкола на Църквите в Украйна и Македония и за налагане на джендър идеологията и еднополовите бракове в България.

От НФСБ отговориха веднага и ултимативно, че свалят доверието си от Волен Сидеров като председател на парламентарната група на „Обединените патриоти“, защото работи за руските, а не за българските интереси. Бомбата хвърли Валентин Касабов в ефира на bTV. По думите му,

лидерът на „Атака“ ходел поне веднъж месечно в сараите на Ахмед Доган, когато почетният председател на ДПС го привикал.

За да придаде по-голяма достоверност на това твърдение, човекът на Симеонов каза, че на тези срещи има свидетели.

Сидеров мигновено поиска ефирно време и определи думите на Касабов като брутална лъжа. А минути по-късно в предаването „Още от деня“ на БНТ коментира, че свалянето на доверието от страна на депутатите на НФСБ няма никаква правна стойност.

Красимир Каракачанов пък наблюдаваше престрелката между Симеонов и Сидеров отстрани. И като единствен адютант в дуела предложи примирие, за да не падне излишна жертва. Но Сидеров нападна в четвъртък отново с рапирата, искайки оставката на Симеонов като вицепремиер.

Реакцията на ГЕРБ и парламентарната опозиция

Поредният разрив в малката коалиция не обезпокои ГЕРБ, поне не видимо. В Брюксел Борисов отказа да го коментира, а Цветанов този път беше обран и не изпадна в логорея. Но каза най-важното – че независимо от вътрешните противоречия между „Патриотите“, нито една от трите партии в малката коалиция не е заявила намерение да се оттегли от четиригодишния управленски формат.

Видимо доволна от задълбочаването на конфликта между Симеонов и Сидеров изглежда най-вече БСП, защото предвкусва разпад на коалицията и предсрочни избори.

Ще има ли развод и разваляне на брачния договор – да кажат адвокатите,

предложи иронично вчера в кулоарите на Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, без да посочи кои ще адвокатстват на двете страни.

Битка за постове и повече власт

Ако се проследи цялата история на конфликта между Валери Симеонов и Волен Сидеров, се вижда, че всеки път, когато напрежението между двамата лидери ескалира, става дума за засегнати интереси. Така беше и в случая с въдворяването на ред в заведенията по морските ни курорти, и при предложените промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Сега пък излезе като въшка на чело щението на „Атака“ да овладее отвътре МВР, като направи своя бивш координатор на партията Светлозар Лазаров главен секретар на МВР. Тази идея вбеси Валери Симеонов, който я отхвърли, преди изобщо кандидатурата на Лазаров да бъде внесена за обсъждане в Коалиционния съвет на управляващите.

Упорството на Сидеров да иска този пост за втория човек в „Атака“ изглежда странно, но само за незапознатите със сюжета. Бившият старшина и главен секретар на МВР в кабинета „Орешарски“ остана начело на професионалното ръководство на полицията и във втория кабинет на ГЕРБ. Тогава Борисов отказа да го освободи, което стана причина професионалист като Веселин Вучков да се оттегли от поста министър на вътрешните работи. Според публикация във „Фрогнюз“ Лазаров е спуснат с парашут в „Атака“ като кадър на Делян Пеевски, с когото седят в една масонска ложа (софийската „Проф. Асен Златаров“), и е в близки отношения с главния обвиняем по делото „Октопод“ Алексей Петров.

ДПС и „Атака“ – с общ господар и донор

Дали Волен Сидеров ще съди Валери Симеонов заради обвиненията, че Доган го привиквал в сараите си всеки месец, след което винаги избухвал някакъв скандал в патриотичната коалиция, е подробност без особено значение за публиката. Както и дали Симеонов през друг съдебен процес ще очисти петното, лепнато му от Сидеров като „маша“ на Сорос.

В случая е наистина важно да се каже, че както ДПС, така и „Атака“ са създадени с определени цели от руската агентура в България, за да обслужват интересите на Кремъл. И за това свидетелства цялата история и дейност на двете партии. Нищо че публично функционират като идеологически и политически врагове и ожесточават взаимното си публично обругаване преди избори. Така всъщност стягат партийните си редици и увеличават електоралната си подкрепа. Не пречи на Кремъл, дори напротив, че Волен се изживява като апологет на православието, а Доган използва религиозните чувства на мюсюлманите за политически цели.

Ще бъде ли разбит националистическият фронт преди евроизборите

Не е изключено, поради характерологичните особености на Валери Симеонов и Волен Сидеров, един от двамата лидери заедно с партията си да напусне тройната националистическа коалиция. Основно заради невъзможността в сегашния формат да се състави обща листа на ВМРО, НСФБ и „Атака“ за изборите за Европейски парламент догодина. В сряда Валери Симеонов категорично отхвърли възможността Сидеров да я оглави, докато Каракачанов все още не е казал последната си дума. Но да се очакват разбирателство и взаимни отстъпки тъкмо сега е повече от наивно.

Още повече след като егото на Волен бе погъделичкано с предложение да оглави нова консервативна коалиция на форум в София, посветен на обединения консерватизъм като нова ключова посока в развитието на България. Предложението дойде от Николай Бареков в амплоато му на евродепутат от групата на консерваторите и реформистите в Европейския парламент. Въпреки сериозното си изражение на конференцията, на която присъстваше и президентът на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа Ян Захрадил,

сърцето на свръхамбициозния лидер на „Атака“ не може да не се е разтопило, след като бе обявен за най-разпознаваемият консервативен политик в страната.

Само че когато егото замъгли разума, рядко той взема връх над емоцията. Затова няма да бъде изненада, ако иначе пресметливият Сидеров се качи на шейната на Бареков, която ще го спусне стремглаво надолу по заледения бобслей улей. От него „Атака“ и нейният лидер може да изхвърчат и да катастрофират фатално. Или ако се спасят, да останат завинаги извън всяка политическа писта.

Със сигурност Валери Симеонов и Красимир Каракачанов и без социологически изследвания са наясно, че всеки поотделно няма шансове да се пребори за Европарламента. Както и че при големите залози рисковете са излишни. Как ще продължат напред „тримата мускетари“ националисти – всеки сам или заедно, – ще разберем от продължаващия сапунен сериал.

Интересна е и интригата за това кой ще заеме новата консервативна ниша в българското политическо пространство. В намерението си да се преформатира, част от десницата може да припознае и Валери Симеонов като бъдещ партньор в нова консервативна партия. Поне такова намерение веднъж вече публично изрази Петър Москов. Тук е обаче мястото да се каже, че всеки подобен проект, който не стъпи на християнските ценности и морал, не може да се определи като консервативен, нито да очаква успех. Но това са все още само заявки и намерения.

А днес най-важният въпрос е

дали при провал на сегашната управленска формула ГЕРБ ще избере нов коалиционен партньор, или ще предпочете кабинет на малцинството.

Което ще е крачка към предсрочни парламентарни избори.

Заглавен колаж: снимки от wikipedia.org

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни