От мрака се ражда светлина – тази на звездите. И въпреки че тяхната „люпилня“ е неуютна, студена, тъмна и противоречи на земните представи за създаване и любов, човеците търсят и изучават звездите, откак са погледнали към тях с копнеж преди векове.

Началото на астрономията в България се полага от Марин Бъчеваров – човека, изградил първата професионална астрономическа обсерватория в Борисовата градина в София, която „прилича на стара гара“ и „хем се топли лесно, хем изстива лесно“, но тъкмо там първите български астрономи изучават звездите. Днес телескопът в малката обсерватория не се използва, но пък други учени чрез съвременни методи на моделиране могат да „видят“ как се ражда нова звезда.

За това как „във всеки акт на творчество има нещо тайно“, как се е рисувало слънцето преди повече от век, какво е молекулярен облак и как се изгражда представа за безкрайност, разказваме в „Звездобройци“. В епизода паралелно се разгръщат две истории – на Марин Бъчеваров и на съвременната астрофизика у нас, – докато заедно търсим отговори на основните въпроси: кои сме ние, откъде сме дошли и къде отиваме.


Автор: Николета Атанасова
Участват: проф. Валери Голев, астрофизик, доц. Тодор Велчев, астрофизик от катедра „Астрономия“ в СУ „Св. Климент Охридски“, и доц. Борис Грозданов, философ

Музиката в епизода е от сайта за свободна музика Icons8 Fugue. Ефектите са от Freesound.org.

Аудиообработка: Николета Атанасова и Теодор Иванов
Заглавна снимка: Greg Rakozy / Unsplash


В поредицата „Създатели и мечтатели“, част от документалния подкаст „Мястото“ с Николета Атанасова, разказваме за хора, за които се знае малко, но са важни с началото, което са поставили в науката и знанието в България и по света. Понякога те са тихи и кротки създатели, друг път са смели и отдадени мечтатели, но във всеки случай тези хора оставят важна следа след себе си. Посвещаваме тази подкаст поредица на Марин Бодаков.

Абониране: RSS | Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts | Overcast | SoundCloud

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни