Посвещаваме тази подкаст поредица на Марин Бодаков. Епизодите в нея не са за литература или поезия, но символично ги докосват във всяка своя дума и емоция.

В новата подкаст поредица „Създатели и мечтаели“ разказваме за хора, за които се знае малко, но са важни с началото, което са поставили в науката и знанието в България и по света. Понякога те са тихи и кротки създатели, друг път са смели и отдадени мечтатели, но във всеки случай тези хора оставят важна следа след себе си.

Частично откъснати от мястото на действието, в епизодите от поредицата понякога присъства и паралелен философски свят на размисъл. Тази линия се оплита с основната история и я представя в различен контекст – подкрепяйки или опровергавайки я, без да се възхищава или гневи.

Първият епизод от поредицата, озаглавен „Да бръкнеш в Земята“, е за първия български геолог проф. Георги Златарски. Той завършва геология в Австрия в началото на миналия век и се завръща у нас, за да положи основите на тази наука в България. Пише задъхано и ентусиазирано на Иречек за пътешествия и нови открития. След много изпитания създава единствената по това време геоложка карта на страната, която е „много красива и с цветовете от цялата палитра“.

Земята „мълчи по специфичен начин“, докато я очертаваме и подреждаме недрата ѝ в микроскопски препарати, а едно мъничко късче може да бъде безценно и да прилича на Вселената. Земята е ориентирът ни за място, благодарение на нея пространството добива завършеност и е възможен вечният кръговрат. Представете си как преди да се превърнат във въглища, дърветата са били дом на птиците – и колко напомнят за нас.

Не можем да укротим Земята, когато ни се ядоса, но е голяма благодат, че я имаме. Геолозите не са само хора с чукче и компас в ръка. За тях и за Земята разказваме в този епизод.


Автор: Николета Атанасова
Участват: проф. Филип Мачев, декан на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, и Евгени Митев, философ
Аудиообработка: Николета Атанасова и Теодор Иванов
Заглавна снимка: Greg Rakozy / Unsplash

Музиката и ефектите са от сайта за свободна музика Icons8 Fugue.


Поредицата е част от документалния подкаст „Мястото“ с Николета Атанасова.

Абониране: RSS | Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts | Overcast | SoundCloud

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни