„Срещата“ е предпоследният епизод, в който разказваме за Въчко Хадживъчков и участието му в Първата световна война с Девети пехотен пловдивски полк. Той и неговият брат Ганчо Хадживъчков се сражават на Южния фронт.

Няколко месеца преди Въчко да стане свидетел на смъртта на подполковник Борис Дрангов на кота 1050, командир на полка му при Битоля е полковник Иван Аврамов. В края на 1916 г. полковник Аврамов е тежко ранен и обявен за загинал в боя. Някъде по същото време братът на Ганчо е пленен и също мислен от полка и близките си за загинал, а Въчко е с българските части в планините на Албания и по чудо се спасява от смъртта за трети път.

Първата световна война е към края си, а героите на този разказ са далеч от дома, разпилени в различни краища на България и Гърция. Година след Солунското примирие развръзката на техните съдби идва неочаквано – бягство от плен, спасено полково знаме, нежелано убийство и среща на тези, които са се мислили за загинали. За всичко това разказваме в поредния епизод на „Чути под масата“.


Автор: Николета Атанасова
Участват: Александър Въчков – военен историк, изследовател на военните униформи, художник на комикси и внук на Въчко Хадживъчков
Музика: „Кориолан“ на Лудвиг ван Бетовен, запис от 1943 г. на Берлинската филхармония с диригент Вилхелм Фуртвенглер Raindrop на Шопен, в изпълнение на Бойко Амаров; инструменталът на китара е в изпълнение на Радул Милков, запис от 1911 г.; ефектите са от сайта freesound.org
Аудиообработка: Николета Атанасова


В поредицата „Чути под масата“, която е част от документалния подкаст „Мястото“ с Николета Атанасова, слушаме автентични истории на хора, сражавали се във войните на България. За събитията от нашето минало разказват техните потомци или изследователи и историци.

Абониране: RSS | Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts | Overcast | SoundCloud

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни