Повече от очевидно е, че нито летните седмици, нито високите температури, а още по-малко интензивните дъждове успяват да отмият тинестите наноси в обществено-политическия живот на България. Аха да започне конгресът на ГЕРБ в неделя и едва сменили Цветанов, кратка реч на лидера и… всичко да вземе да свърши само за час. Да имало време да „хванат плажовете“ делегатите, обясни премиерът, че в неделя трябвало да се почива.

Иначе, по плажовете към далаверите с цените на чадърите и шезлонгите се добавиха и смешни случки със затънали джипове. И за да е сигурно, че няма да ни се размине мускулната треска на корема от смях, през седмицата позалязващите продуценти на бездарни телевизионни продукции Иван и Андрей се заеха да разсмиват народонаселението с едни тигани.

Е, от толкова смях, на кого му дреме какво се случва в енергетиката, каква нова здравна реформа се задава и дали изпуснахме инвестицията на „Фолксваген“ да отиде в Турция?

Заобикалят ли страната ни чуждите инвеститори и напускат ли я други, които вече са опитали да правят бизнес у нас, е тема на материала на Емилия Милчева, озаглавен „7 пъти конграчулейшънс“.

Но да се върнем към Националното събрание на партия ГЕРБ, която след повече от 12 години съществуване осъзна, че ѝ е необходима Етична комисия. Последната още не работи, но пък започна да приема сигнали. Над този парадокс и редица други въпроси размишлява Емилия в седмичния си политически коментар „Преброяване на доновете“.


Продължаваме темата за новите директори на обществените медии БНТ и БНР с интервю на Венелина Попова с проф. Нели Огнянова, която смята, че „обществените медии трябва да формират граждани, не само потребители“. И се пита защо не представлява интерес за Комисията за защита на конкуренцията наложеният модел, свързващ бизнесмени, спортни клубове и медии.


От няколко дни съседна Гърция има ново правителство. Хората там върнаха във властта дясноцентристката „Нова демокрация“, а името на новия им премиер е Кириакос Мицотакис. Той обеща центристко правителство и избра за министри и няколко души от политическия спектър на умереното ляво. Повече по темата може да прочетете в анализа на Иглика Иванова „Най-накрая край или още от същото за Гърция“.


И докато сме на средиземноморските ширини, нека обърнем внимание на една тема, която отекна и извън Италия, където във второстепенна, но гръмогласна роля се вписа вътрешният министър Матео Салвини, известен с крайната си антиимигрантска реторика. Главният герой на историята обаче е капитан Карола Ракете, която бе арестувана за това, че корабът за хуманитарни мисии Sea Watch 3 под нейно командване акостира без разрешение на пристанището на Лампедуза с 40 мигранти на борда.

За ареста на капитан Ракете и за криминализирането на хуманитарната дейност Десислава Микова разговаря с Хайди Садик, която е член на екипажа на Sea Watch 3.


Напрежението между Иран и САЩ е тема, която напоследък не излиза от международните новини. Тази седмица дебют в „Тоест“ прави новата ни авторка Мария Бабикян с добър анализ, засягащ множество нюанси по тази нелека тема. Откога датира конфликтът и кой има полза от ядрената сделка с Иран, научете от материала ѝ „Техеран добива обогатена тишина“.


Знаете ли, че през преломната 1989 година и току преди сгромолясването на желязната завеса над 200 артисти и техници от 4 източни и 4 западни страни правят съвместно петмесечно турне из Европа, наречено „Керван на мира“? 30 години по-късно други 200 артисти от различни страни се събраха в Пловдив.

С двама от тях, пропътували разстоянието от Франция на велосипеди заедно с 4-годишния си син, разговаря Еми Барух. За смисъла на културата и за границите на свободата тогава и сега, прочетете текста ѝ „Клое и колелата, клоуните и културата“.


А ако след това решите да попътувате и вие из страната, откъдето са събеседниците на Еми Барух, то Йоанна Елми ви предлага вместо да станете един от 40-те милиона души, които посещават Париж всяка година, да направите разходка из околностите му „по следите на френските импресионисти“. Може да ѝ се доверите!

Приятно четене!