Тази власт беше обида за националното ни достойнство и трябва да намерим начин да изкупим вината си, че сме я избрали и търпели толкова време!

Цитатът е на журналиста Стойко Тонев, по-известен с псевдонима си Тони Филипов, д-р, който почина на 31 януари т.г. През седмицата неговите колеги от сайта reduta.bg оповестиха решението си да поставят точка на съвместното им начинание. „Редута“ ще липсва на мнозина. На сбогуване Светла Енчева припомня защо този сайт беше своеобразно укрепление срещу посредствеността и премълчаването. А ние от „Тоест“ се спряхме на цитата в началото, за да напомним, че вината на избирателите се трупа или изкупува на избори. Каквито наближават.


И докато обсъждаме изборите, Емилия Милчева обръща внимание на явлението гражданска квота – тоест онези имена, които партиите вмъкват измежду своите послушковци в стремеж да добавят „цвят и аромат“ в блудкавото меню, преди да го сервират на избирателите си. Специална селекция формално безпартийни, които обаче „също са склонни да мърдат с уши, за радост на публиката, и да споделят храната в чинията си с когото им наредят партиите“.


Седмичният вътрешнополитически коментар на Венелина Попова също е посветен на изборна тема, а именно очерталите се вече нови предизборни коалиции. Малко от тях изглеждат сформирани на база принципи или идеологическа основа. Повечето са опортюнистични и поне засега обещават повече интриги, отколкото решения за важните проблеми пред България.


Марин Бодаков не приема очевидните обяснения на ситуацията, в която живеем, давани от обичайните заподозрени политолози, социолози, икономисти, публицисти и др. Затова потърси за разговор психоаналитика д-р Светлозар Василев. Дали приемането на провала е един от възможните начини за деескалиране на нарцисизма и омразата – прочетете в интервюто, озаглавено „Не сме центърът на вселената“.


Време е за рубриката „По буквите“ и новите препоръки на Марин за книги, на които си струва да обърнете внимание. Този път това са „Мъжът с червеното палто“ от Джулиан Барнс, „Флъш“ от Вирджиния Улф и „Трилогия. Бдение. Бленуванията на Улав. Отмала“ от Юн Фосе.


Нека завършим броя с един разговор за това как разпознаваме истинското приятелство. Разбира се, под формата на отговор на читателско писмо в рубриката „Говори с Нева“. „Приятелството е един от основните човешки таланти и един от ключовите ни шансове за оцеляване“, обобщава Нева Мичева, но преди това предлага да прочетем дефинициите на нейни приятели за приятелството. И да разгледаме табелките по няколко нюйоркски пейки.

Запазете се здрави и до следващата събота!