„Демокрацията се оказа беззащитна пред „малкия човек“, когото самата тя отгледа“, споделя тревожно писателката Светлана Алексиевич пред Би Би Си. Но докато в Европа идеята за защита на демокрацията и институциите ѝ успява да мотивира десетки хиляди да излизат по улиците – например в Полша или дори в Сърбия – у нас гражданското общество сякаш е в мозъчна смърт. Организираното в началото на седмицата от „Правосъдие за всеки“ шествие в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов успя да провокира едва няколкостотин души да излязат на улицата. Очевиден дефицит на чувствителност по темата… Но както сподели пред „Капитал“ адв. Даниела Доковска, „никой не е казал, че демокрацията е задължителна, или пък че е вечна“.

В тази връзка, както и за един друг дефицит – този на независимост в българската съдебна система, и за опитите за подчиняването ѝ от законодателната и изпълнителната власт Венелина Попова разговаря с Калин Калпакчиев, председател на Съюза на съдиите в България.


И докато сме на тема правосъдие… През седмицата се заговори отново как и дали Цветан Василев може да бъде разпитан от разстояние по делото КТБ. Емилия Милчева анализира контекста и вероятността неговите показания да произведат сериозен трус в държавата. Прочетете анализа ѝ „Кой се страхува от Цветан Василев“.


Вяло бе отразен от медиите „рекордният“ и „предизборен“ бюджет на столицата. Опитвайки се да отбележим някои от по-важните числа и детайли в него, заедно с някои изводи, които трябва да бъдат направени, ви предлагаме статията на арх. Димитър Механджиев „Бюджетът на София, измерен в тикви“. И понеже предложенията на гражданите останаха нечути от местната власт, на столичани не им остава друго, освен във времето до есента да помислят добре дали ще гласуват отново за още от същото.


След шумотевицата около некоректните данни за броя на българите в чужбина поискахме справка от официалните демографски регистри на няколко държави и сверихме числата с предоставените от МВнР. Не само че в нито един от случаите нямаше съвпадение, но и при всички тях данните на МВнР бяха в различна степен завишени. По темата работи Александър Детев – прочетете статията му „Емиграцията, МВнР и фалшивите сензации“.

Време е и за нов епизод от подкаста ни „Паралели и меридиани“. Този път той е посветен на ситуацията във Венесуела. Потърсихме гледната точка на Естефания Мелендес, венесуелка, която живее в България от десет години. А като отзвук от рождения ни ден и във връзка с азиатските корени на нашата редакторка Ан Фам, Александър Детев разговаря с нея за „Тоест“ и лунната Нова година.


Автомобилите са тема, която никога не остава без почитатели по целия свят. Още по-голям интерес предизвикват с отражението върху бъдещето на всички ни безпилотните автомобили, управлявани от софтуерни алгоритми. Извън технологичната надпревара остават без отговор редица въпроси, свързани с теми като морал и отговорност. В тази връзка прочетете анализа на Анастас Пунев „Има ли пилот в безпилотните автомобили?“.


И накрая едно прелюбопитно, умно и много човешко интервю на Нева Мичева с илюстраторите от „Проектът Дъга“ Петър Станимиров, Димитър Стоянов – Димò, Евгений Йорданов, Румен Чаушев и Пенко и Сотир Гелеви – за рисуваните истории, графичните романи, „Аракел“ и размишлението като удоволствие.


Приятно четене и слушане!