Знание е, когато ти е известно, че доматът е плод. Мъдрост е, когато не го слагаш в плодова салата.

Майлс Кингтън, британски журналист

Нито със знания, нито с мъдрост могат да се похвалят авторите и разпространителите на конспиративни теории, но за съжаление, инструментариумът, който използват, ги въоръжава с мащаб, а липсата на критичност и контекстът на други събития се превръщат в благоприятна почва за израстване на дезинформационни чудовища.


Продължаваме съвместната ни рубрика с Асоциацията на европейските журналисти в България „Хроники на инфодемията“ с обширен анализ на Йоанна Елми за това как една от популярните световни конспиративни теории покълва и се разраства на родна почва. Прочетете „QAnon: Всички пътища водят към световния заговор“.


През седмицата ГЕРБ навърши 14 години. Три четвърти от това време партията управлява държавата ни. Емилия Милчева обръща внимание на няколко неща, които изглеждат по фундаментално различен начин днес. И на единственото напълно сигурно нещо – че в ГЕРБ не са способни да се променят, защото отдавна заприличаха на „другите“.


В свой доклад Комитетът за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа призова България да прекрати физическото малтретиране на пациентите и обитателите на няколко психиатрични заведения и незабавно да преустанови срамната практика за използване на вериги за ограничаване на движението на хората. По този повод Венелина Попова разговаря с Валентина Христакева, изпълнителен директор на Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“, за състоянието на психиатричните болници и социалните заведения у нас.


Очакваме с нетърпение следващата седмица у нас да излезе една забележителна книга, която международната литературна критика вече оцени високо. „Към езерото“ на Капка Касабова е своеобразно продължение на нейния поход за изследване на балканската душа. Особено важен сега, когато толкова трудно припознаваме себе си в другите и толкова трудно (си) прощаваме. „Малкият разказ прощава“, ни казва Капка Касабова в интервюто си за „Тоест“. С нея разговаря Марин Бодаков.


Време е и за новите препоръки на Марин в авторската му рубрика „По буквите“. Този път книгите, които според него не бива да пропускаме, са: сборникът от фотографии и емоции „Черноморски диалози“ на Михаил Заимов, любопитното изследване на Николай А. Марков „В борба срещу невидимите убийци. Към историята на санитарно-карантинната служба в България през османския период“ и стихосбирката на украинския поет Остап Сливински „Закуска на тревата“.


И накрая даваме думата на Нева Мичева за нейния пореден отговор на читателско писмо в рубриката „Говори с Нева“. Този път темата е за искането. И не непременно в полето на даването и получаването. Не вярвате ли? Прочетете „Искай“, където Нева пише, че „един от базовите признаци на депресията е, че ти се отщява – да планираш, да участваш, да се движиш“. Според нея искането е здраве. И още цял куп други неща.

П.П. Подсказваме, че сборникът „Говори с Нева“, който издадохме съвместно с ИК „Жанет 45“, е чудесен коледен подарък за вашите приятели или близки!

Приятно четене!