Напрежението в Азовско море не е само между Украйна и Русия. Погледнат отвисоко, този локален инцидент има своите проекции както в геополитически смисъл, така и в различните посоки на противостоене между Изтока, Запада, НАТО, САЩ и Европа. А приликите с обичайни герои и действия никак не са случайни.

На този фон една книга, излязла на български преди два месеца, остава незаслужено незабелязана, а би могла да помогне много за осмислянето на случващото се. Това е последната книга на американския историк Тимъти Снайдър „Пътят към несвободата“. Със същото заглавие оставихме и прочита на Йовко Ламбрев, който ви предлагаме тази седмица.


Право или задължение да е образованието? Темата повдигна вицепремиерът Томислав Дончев с идеята си основното образование да бъде вменено като задължение с промяна в Конституцията, удобно пропускайки, че задължението е налице, но се отнася за държавата, в управлението на която той е лично замесен. Светла Енчева коментира казуса в материала си „Задължително образование и конституционен популизъм“.


„Протестиращите в България отричат партиите на статуквото. Те викат: „Смяна на системата!“, но не знаят с какво искат да сменят сегашната“, твърди Венелина Попова. Почти същото се чува например и от протестите на жълтите жилетки във Франция. Там радикални идеи и хора се опитват да яхнат вълната. Тук позабравени герои от политическия театър се опитват да притоплят образите си, но в нов контекст. В тази връзка прочетете анализа на Венелина „Националистическият завой на Петър Москов“.


Столичани тази седмица имаха нови поводи да гледат на ежедневието си с насмешка. Поне когато успяваха да си поемат глътка (чист) въздух. Строително-ремонтната самодейност на ул. „Граф Игнатиев“ бе контрирана със сатира от гражданите на София, а след поредния скандал около ремонтите в града им бе сервирана и оставката на заместник-кмета по транспорта. Александър Детев проследява темите с мръсния въздух и неадекватните ремонти в статията си „Перки на акули сред фини прахови частици“.

А новият епизод на подкаста „Паралели и меридиани“ е посветен на студентския празник. Вземайки повод от него, ще ви срещнем с няколко младежи и техните инициативи. Слушайте епизода на нашия сайт или в любимото си приложение за подкасти.


В рубриката „Глобално село“ тази седмица Огнян Цветков разказва за обтегнатите отношения между Сърбия и Косово след идеята на Прищина за 100-процентови мита на сръбските стоки, за неясните перспективи пред рохингите в Мианмар и за срещите на венесуелския президент Мадуро с лидерите на Турция и Русия.


В продължение на видеорепортажа ни от миналата седмица „Как се разходват обществените средства в Пловдив“ ви предлагаме цялото интервю с Манол Пейков за позицията му относно реконструкцията на пловдивския площад „Централен“. Автори на видеото са Владислав Севов и Лина Кривошиева.


В рубриката „Говори с Нева“ тази седмица темата е постепенното отмиране на класическата кореспонденция с писма и какво ни отнема или спестява съвременното „лесно“ общуване. Плюс: няколко думи за едно забележително епистоларно приятелство и още няколко за връзката между козите и безплатния обяд.


Приятно четене, слушане и гледане!