Войната продължава. За съжаление, това кратко изречение от две думи е напълно достатъчно да запълни със себе си цялата седмица. Както и предходната, и цялото време от 24 февруари досега. А и още неясно колко седмици напред.

Не ми казвайте, че руските войски не виждат, че стрелят по цивилни домове и убиват мирни хора! Напротив, много добре знаят и разбират какво вършат.

Това споделя Алла от Киев, потърсила в България спасение от войната в собствената ѝ родина, пред микрофона на Николета Атанасова във втория епизод на подкаст поредицата „Украйна не е загубена“. В него участват и Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, и журналистката Тетяна Иванска, която изпраща гласови съобщения от атакувания Киев. Публикувахме епизода още в понеделник, а вие, ако искате да бъдете известени веднага за всеки нов епизод, се абонирайте за емисията на „Мястото“ с Николета Атанасова чрез любимото си подкаст приложение.


Правителството уж подписа меморандум за сътрудничество в енергетиката с британско-американски консорциум, но новината мирише на нечистоплътни капитали и токсични връзки в други посоки. В четвъртък Емилия Милчева обобщи известното досега по темата и обърна внимание на рисковете от инвестиции, които може да са опасни за националната сигурност. Особено на фона на активни военни действия в Европа, основателни съмнения в адекватността на службите и институциите у нас и факта, че държавата ни е на прага на енергийната си трансформация, за която е отделена огромна част от средствата в Плана за възстановяване и устойчивост. От това колко целесъобразно ще бъдат инвестирани тези средства, зависи бъдещето на поколения българи.


Друга актуална тема от родния контекст продължава да бъде реформата в прокуратурата и Висшия съдебен съвет. По този повод Венелина Попова разговаря с Калин Калпакчиев, съдия от Софийския апелативен съд и бивш председател на Съюза на съдиите в България, за проблемите с ефективността на разследването, за предложенията на ССБ за промяна на съществуващия модел на съдебната власт, както и за оценката му за закриването на органите на специализираното правосъдие. „Фактите за зависимост на главния прокурор от политическата власт са пред очите на цялото общество, остава и ВСС да прогледне за тях“, казва съдия Калпакчиев.


В рубриката ни „На второ четене“ Севда Семер е избрала този път една много различна детска книга, която наглед е помагало за учене на таблицата за умножение, но е много повече от това. Севда е достатъчно откровена да сподели, че има дискалкулия, ще рече – затруднения със смятането, и че възприема себе си като „човек, който има силна тревога за всичко, свързано с математиката“. В този смисъл си струва да се отбележи, че Севда се е забавлявала с тази книжка и с начина, по който тя отваря вратите към една иначе толкова скучна за много деца (и възрастни) тема. „Умножение без уморение“ е дело на нашата Зорница Христова в тандем с илюстраторката Миглена Папазова.


Ето че вече може да се радваме на нов-новеничък текст в рубриката „Говори с Нева“. „Будь ласка“ е не само заглавието на най-новото есе на Нева Мичева в отговор на читателско писмо, но са и първите думи, които тя научава на украински. Какво означават – ще прочетете сами, а междувременно ще разберете защо според Нева светлата част на живота е „упорството, с което добрите хора правят добри дела“.


И накрая – една препоръка от мен за този уикенд. „Гардиън“ са подбрали три съвременни украински документални филма и с по един откъс от всеки от тях правят кинематографичен портрет триптих на съвременната история на Украйна и нейните хора. С това те ни припомнят за ролята на документалистиката във времена на обществени турбуленции.

Приятно четене, слушане и гледане!