Войната продължава. Изминаха два месеца от нейното начало и започна третият. По данни на британското разузнаване от петък основната цел на Русия продължава да е контролът върху областите Донецк и Луганск, но съпротивата на Украйна е силна и напредването на агресора е ограничено и с цената на големи загуби. Според „Вашингтон Пост“ по-дългосрочната цел на Путин може да е Приднестровието. Експертите обаче са по-скоро скептични за такова развитие. Защо този номер „няма да мине“, може да прочетете в статията на Татяна Ваксберг за „Свободна Европа“.

У нас новината на седмицата е, че „Газпром“ едностранно наруши договорите си с България и Полша и прекрати доставките на газ. Целта, разбира се, е прозрачна. Лабилната конструкция на българското правителство и бездруго едва се крепи на плаващите пясъци, върху които е сглобена. Това е опит за дестабилизация на страната ни и за евентуална подмяна на властта с по-угодна на Москва. От европейска перспектива пък е опит за разлом в мненията и нагласите в ЕС към санкциите спрямо Русия.


Вместо обаче да извади очи, може да се окаже, че Путин изписа вежди на българското правителство. Водещата партия в коалицията „Продължаваме промяната“ най-накрая събра кураж, зае категорична позиция в подкрепа на военна помощ за Украйна и се разграничи от президента Радев. Това е и шанс за партията да заличи негативите от мекушавостта си дотук, потвърждавайки позиционирането на България от правилната страна на историята. Прочетете повече по темата в анализа на Емилия Милчева, озаглавен „Русия, освободителкa наша“.

Не пропускайте обаче и този откъс от изявлението на вицепремиера Асен Василев на пресконференцията на съпредседателите на „Продължаваме промяната“. Особено ако сте зажаднели за лидерство, достойнство и принципност в българската политика.


Архитектурата никога не е само изкуство и винаги е била политическа, винаги е флиртувала с властта, категорична е Анета Василева в най-новия си текст, озаглавен „Архитектура и диктатори“. В него с редица красноречиви примери тя се движи по острието на болезнения въпрос „Опортюнисти и конформисти ли са най-звездните архитекти на съвремието ни?“. Оправдания винаги се намират – особено когато проектите са изкусително престижни и добре финансирани. Не пропускайте това четиво.


Продължаваме с ново интервю от поредицата „Опазване и граждански мобилизации“, в която Слава Савова разговаря с активисти, борещи се за съхраняване на недвижимите паметници на културата. Нейна събеседничка е д-р Карин Беркеман, съоснователка на дигиталната платформа moderneREGIONAL, посветена на архитектурния модернизъм в Германия. Д-р Беркеман разказва за разминаванията между различните поколения и надбягването с времето, защото винаги „разрушаването е по-бързо от опазването“.


А в рубриката „На второ четене“ този път Севда Семер е избрала дебютния роман на американския писател Джордж Сондърс „Линкълн в бардо“, за който той е отличен с „Мен Букър“ през 2017 г.  Предпочитам да оставя текста на Севда да ви разходи из това литературно произведение, което определено е оставило отпечатък в душата ѝ, понеже накрая тя споделя: „… именно книги като „Линкълн в бардо“ са причината изобщо да я има тази рубрика за връщане назад към хубавите четива. Всеки понякога усеща, че само на ръка разстояние може да съществува цяла градина, пълна с чудеса.“


И накрая…

През седмицата нашият непрежалим Марин навърши 51 години. Нарочно не казвам „щеше“… С него имах особена връзка, изпълнена с огромно уважение и интензивни разговори на живо, когато успявахме да се видим. Но рядко, изключително рядко общувахме онлайн. Сякаш не ни беше пълноценно. Само понякога си разменяхме кратки имейли, между които често имаше месеци пауза. И сега още ми се струва, че просто отдавна не сме си писали.

Няма място за притеснения

Чиста нощ,
непроницаема нощ.
Владетелят щади и тонизира,
а пръстенът му подпечатва с лилии
фантомите на старостта

И да не се обаждам,
ще бъда винаги наоколо

Марин Бодаков

Тази работна седмица беше по-къса от обичайното, а следващата ще бъде още по-кратка, затова и „Тоест“ ще направи пауза до 8 май включително.

Приятно четене и спокойни почивни дни!