Наближава началото на предизборната кампания, макар по доста белези да изглежда, че тя отдавна е започнала. Идната седмица трябва да са ясни кандидатите на всички партии и коалиции, които се регистрираха за участие. Междувременно Емилия Милчева хвърля предварителен поглед към имената, които вече са известни. Ще предложат ли политическите играчи лица, които са в състояние да преведат България през предизвикателствата на времето, или отново ще избираме измежду плоскоглавите (по „Магьосникът от Оз“)? Предстои да видим.


В последните дни от дейността на настоящия парламент бяха внесени нови изменения в Закона за радиото и телевизията. По този повод Венелина Попова разговаря с проф. Нели Огнянова. „Въвеждането на Съобщението за държавната помощ не може да е кабинетно упражнение. То изисква участие на хора с много опит от БНТ и БНР, както и на експерти от надзорните медийни и финансови органи – което прави законопроекта уникален и труден за изготвяне“, коментира проф. Огнянова.


Разбира се, че е трудно да подминем една от най-щекотливите теми на седмицата, а именно старта и буксуването на масовата ваксинация, както и неяснотата около предварително оповестения план за ваксиниране на приоритетните групи от населението. Според Светла Енчева новият подход сякаш следва принципите на естествения отбор, при който оцеляват най-приспособените.


Вече споделихме, че Еми Барух води ново радиопредаване по БНР: „ФотоФабрика – факт и фикция“. А сега с радост съобщаваме, че в „Тоест“ ще можете да прочетете пълните материали, които радиоформатът и ограниченото време не позволяват да се разгърнат изцяло в предаването. Тази седмица ви предлагаме интервюто на Еми Барух с фотографката Боряна Пандова по повод авторската ѝ изложба „Само минутка“.


Време е и за най-новите препоръки на Марин Бодаков в рубриката ни „По буквите“ за интересни книги, които заслужават да бъдат забелязани. Този път това са сборниците „Литературната периферия: памет и употреби“, „Вечен пътник. Боян Магът – спомени, писма, документи“ и „Средна Европа в три есета“.


И нека завършим с още едно интервю, свързано с книги и литература. Марин Бодаков разговаря с поета Калоян Праматаров, а повод са преведените от него две нови книги на родения в Румъния писател с унгарско-еврейски корени Ели Визел. Как се пише за света след Аушвиц, след като си преживял Аушвиц, е въпросът, който провокира Марин за този разговор.

Приятно четене!