През седмицата един уебсайт, който по замисъл няма нищо общо с журналистиката, но бива легитимиран от властта като „медия“ заради удобството да бъде ползван като ядрено оръжие за унищожаване на обществения дебат и опонентите, премина поредна граница на пошлост.

По-голямата изненада са… „изненаданите“. Защото и децата знаят, че въпросният кафяв (в най-клозетен смисъл) сайт съществува, за да цапа. И не от вчера. А го прави, защото именно „изненаданите“ го позволяват и очакват. Със съучастието на тези, които го четат, и на бизнеса, който не намира за нечистоплътно да рекламира там. Нали парите не миришат… Проблемът с обществената хигиена обаче е, че ако общото ниво не е високо, мирише всичко.

Екипът на „Тоест“ припознава реакцията на колеги по същия повод. Но се надяваме и на адекватно съдебно решение срещу виновните.


Иначе, лятото на 2019 година е към края си. А септември и октомври ще преминат в контекста на приближаващите избори за местна власт. Формалният старт на битката за София беше даден още през август, като залогът и за управляващите, и за опозицията е твърде голям.

Емилия Милчева се вглежда в няколко любопитни нюанса, свързани с изборите в столицата – защо липсват ключови имена в листата с общински съветници на ГЕРБ; кмет ли търси листа, или листа търси кмет покрай пъзела на взаимоотношенията на Мая Манолова с БСП; и какво е мястото на фризьорите тази есен? За всичко това четете в нейния вътрешнополитически коментар „Двубоят за София: фъъъш и пощенска кутия за мъки“.


Опошляването на обществения дебат, дезинформацията и неумението да се отсяват фактите прави българите податливи на всякакви манипулации. Недоверието в институциите и разкъсаната тъкан на обществото ни се изтъкват все по-често като ключови проблеми за регреса по важни теми у нас, както и неспособността ни да обсъждаме и решаваме спокойно и рационално бъдещето си. По повод подновената активност срещу промените в законодателството в областта на закрилата на детето у нас Йоанна Елми се връща към темата, която започна още в началото на лятото – с нов материал, озаглавен „Войната за правата на детето“.


„Колективните искове са най-успешният експортен продукт на американската правна система“, пише Анастас Пунев в новия си материал. Според него в тях е бъдещето на гражданското правосъдие. Как обаче те се вписват в правосъдните системи на държавите от Европейския съюз и особено у нас, в България? Прочетете в анализа му „За честта (и правата) на колектива“.


Пожарите в Амазония и обезлесяването там бяха тема на обществена дискусия по целия свят – от социалните мрежи до срещата на Г-7. Обобщение на фактите, които не бива да бъдат пропускани, с поглед отблизо специално за читателите на „Тоест“ подготви бразилската журналистка Вивиане Вас. Преводът на статията ѝ „Гори Бразилия“ е на Нева Мичева.


В програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ нашият гост-автор Георги Велев забелязва събитие, което привлича вниманието му още преди две години. Впоследствие прекарва няколко уикенда заедно с артистите, които организират театрален приказен фестивал в две родопски села. Прочетете репортажа му за пренасянето на разказваческата традиция от Франция в Родопите и за ефекта върху публиката и връзката с личната и местна история.


През август помолихме нашите читатели и автори да препоръчат книга, която смятат за особено важна, и да разкажат в няколко изречения защо тя трябва да бъде прочетена от повече хора. Ето и някои от предложенията, събрани под хаштаг #времезакнига, които обобщаваме за вас.

Приятно четене!