Ситуацията около разпространението на коронавируса у нас се влоши драстично през последните седмици. Най-тревожна сякаш е неяснотата дали настоящата власт изобщо е в състояние да се справи със сериозно задълбочаване на кризата на фона на все повече знаци, че медиците достигат предела на силите си. Емилия Милчева разглежда темата, анализирайки последните действия на правителството в своя седмичен вътрешнополитически коментар, озаглавен „Още една такава победа – и сме загубени“.


През седмицата изненадващо подаде оставка генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков. Повод за това е докладът на министъра на културата Боил Банов за изменения и допълнения на Закона за радиото и телевизията, в който обаче одобрени от БНР текстове са подменени. Балтаков тълкува това като липса на управленска воля, която да гарантира независимо и свободно от политически вмешателства обществено радио. Повече по темата – от Венелина Попова, дългогодишна журналистка в националното радио и наша авторка.


По-малко от две седмици остават до президентските избори в САЩ, а развръзката от двубоя между Джо Байдън и Доналд Тръмп се очаква с огромен интерес от всички държави, защото тя ще определи не само развитието на американската политика, а хода и посоката на много процеси по целия свят. Йоанна Елми прави обзорен анализ на ситуацията броени дни преди изборите – заглавието е „Сезонът на елиминациите“.


В четвъртък вечерта полицията във Варшава използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу решението на тамошния Конституционен съд, който обяви абортите за противоречащи на основния закон дори при случаи на патология и увреждания на плода. Няколко дни по-рано Полша отново бе в световния новинарски поток, когато стана известно, че за пръв път след края на Студената война полски гражданин получава политическо убежище в друга европейска държава заради невъзможност да получи справедлив съдебен процес.

По същото време в България книга за сексуалното възпитание на момичетата разпали поредна нажежена обществена дискусия и провокира обичайните консервативни среди у нас да преминат границата с призиви за забрана на разпространението ѝ. Да повторим: забрана на образователна книга в ХХI век. „В като вменяване на вина“ е коментарът на Светла Енчева по темата, като тя не пропуска да посочи и някои слабости на изданието.


От утре, 25 октомври, до края на следващата седмица в галерия PLOVEDIV в артистичния пловдивски квартал „Капана“ може да бъде разгледана изложбата „Пролетта на „Столипиново“ на групата за социално ангажирано изкуство „Дуварколектив“. По този повод Марин Бодаков разговаря с един от участниците в групата – антрополога д-р Никола Венков – за есента на обществото, допирните точки в различните ни светове, както и за „съпричастието“ в една уталожена ситуация на неравнопоставеност.


Време е за нови три книги, препоръчани от Марин Бодаков в неговата рубрика „По буквите“. Тази седмица в радара му попадат заглавия като „Pape Satàn Aleppe. Хроники на едно течно общество“ от Умберто Еко, „Птица над пожарищата. Бележник 1944“ от Константин Константинов и „Етиката на жестокостта“ от Хосе Овехеро. Сигурни сме, че няма начин да не припознаете поне едно от тях като задължително за личната ви библиотека. А навярно не само едно.

Запазете се здрави! И приятно четене!