След трите предстоящи почивни дни влизаме челно в сезона на изборите. Най-късно на 24 септември трябва да бъдат ясни и регистрирани кандидатите за кметове и листите за общински съветници. На следващия ден ще бъде изтеглен жребият за номерата им в бюлетините, а в петък, 27 септември, е официалният старт на предизборната кампания.

Тя всъщност вече започна – с отстраняване на неудобни журналисти и мръсни номера от гнусни псевдомедии, зад които стоят още по-мръсните и гнусни пари и планове на кукловодите и техните слуги от паралелната, но реална власт.

Промените в политическия елит често започват от местните избори. От тези, които предстоят, може да започне вълна на промяна, ако статуквото бъде разклатено из основи. Това може да направи мнозинство избиратели с политически усет, но и с рационална нагласа към вота. В противен случай ни очаква още от същото. Или още по-зле…


Казусът с опита на новоназначения директор на БНР Светослав Костов да отстрани от ефира на „Хоризонт“ Силвия Великова, защото била критична към новонагласения да бъде избран за главен прокурор Иван Гешев, се разви през седмицата с умопомрачителни детайли. Емилия Милчева обобщава важните от тях в коментарния си текст „Журналистите и баничарите“.


Висшият съдебен съвет най-накрая прие оставката на съдия Методи Лалов след месец и половина протакане. С цената на две наказания той получи възможността да стартира начисто политическата си кариера. „Единомислието от страна на членовете на ВСС показва пред обществото, че те ще изпълняват това, за което са изпратени в този орган, и нямат никакво притеснение какво ще мислят гражданите за тях“, казва бившият съдия Методи Лалов в интервю пред Венелина Попова.


Драмата „Брекзит“ само привидно е утихнала. Часовникът отброява безмилостно минутите до края на октомври, а през седмицата премиерът Борис Джонсън получи още по-кратък срок от Европейския съюз – до края на септември да представи писмено предложенията си за споразумение. Междувременно Парламентът на Обединеното кралство не заседава заради процедурна хватка, с която Джонсън се опитва да си осигури спокойствие.

На последното заседание преди принудителния отпуск дългогодишният колоритен председател на Камарата на общините Джон Бъркоу анонсира намерението си да се оттегли не по-късно от деня, нарочен за Брекзит. Направи го с емблематична реч. Портрет на този забележителен човек подготви Иглика Иванова, заедно с разказ за историята и особеностите на Парламента на Обединеното кралство.


Мария Бабикян предлага тази седмица обзорен анализ със заглавие „Между Арабската пролет и петролната зима“. Статията ѝ разглежда напрегнатата ситуация между Саудитска Арабия и Иран след атаката срещу петролните рафинерии, неяснотата около сформирането на правителство след изборите в Израел и дилемите пред Тунис при предстоящия президентски балотаж.


Слоганът, с който Пловдив спечели възможността да бъде Европейска столица на културата през тази година, се състоеше от една-единствена думичка. Заедно.

В този контекст Зорница Христова разговаря с художничката Хана Роуз и социалния антрополог Никола Венков, които създават изкуство заедно с жителите на квартал Столипиново като част от проекта им „Красотата, която споделяме“. „За нас беше важно да започнем да установяваме лични връзки, да се опознаваме като личности, те да ни знаят като Кольо и Хана, а не като онези там, дето минават и нещо правят с децата“, разказват организаторите на едноименната изложба към проекта.


В рубриката за читателски писма „Говори с Нева“ темата този път е за свръхупотребата на „Обичам те“. Нева Мичева отговаря така: „По-скоро съм склонна да мисля, че е за добро – нали се сещаш: като усмивката от куртоазия, която може и да няма съдържание, но раздвижва благотворно същите мускули като искрения смях и като него прави общуването по-гладко.“

Приятно четене!

И междувременно имайте наум, че до 12 октомври може да подадете завление за гласуване по настоящ адрес, ако постоянният ви е неудобен или далечен. До 19 октомври пък може да поискате от сегашния ви кмет да бъдат поправени грешки или неточности, ако забележите такива в избирателните списъци за себе си.