Онова, което ме тревожи, е тенденцията на масовата демокрация да произвежда посредствени политици. […] Политиката не е място, където се стремят да се заселят хора с независим дух и размах на въображението.

Тони Джъд, „Да мислиш двайсети век“, изд. „Колибри“

За много години, скъпи читатели, слушатели и зрители! Започваме нова календарна година. И понеже със сигурност вече сте получили най-разнообразни пожелания по този повод, ние от редакцията на „Тоест“ искаме да ви пожелаем единствено повече смисъл. По-малко посредственост и повече дух и размах на въображението (не само в политиката).

Защото и 2019 година започна с демонстрация на административна немощ и фалстарт на поредната държавна информационна система, която заслужава ироничния лозунг „Хубаво е, но не е готово“. Проблемите с толсистемата и електронните винетки се виждат и с невъоръжено око. На тази тема е посветен материалът на Йовко Ламбрев „АПИ и поредният електронен фал“.


„За българската олигархична държава пенсионерът е статистическа единица, която създава проблеми на властта“, твърди Венелина Попова в своята статия „Нещастието да остаряваш в България“. Твърде много отговори за бъдещето вероятно ще зависят от способността ни като общество да проявяваме солидарност. А възрастните хора я заслужават.

Не пропускайте и интервюто на Венелина с Галина Спасова за историята на легендарното някога предаване „12+3“ по „Хоризонт“ от първите години до репресиите и уволненията на журналисти в радиото през 1995 г.


С началото на 2019-та започваме и нов сезон на подкаста ни „Паралели и меридиани“. В първия епизод водещият Александър Детев разговаря „За обществото, 2019-та и пътя напред с Ивайло Нойзи Цветков и Десислава Христова“.


Време е за следващия текст по повод 40-годишнината от началото на реформите в Китай. Би Фей-ю е писател, който е роден в оскъдицата на Културната революция, но започва да пише след края ѝ. В рубриката „Китай отвътре“ ви предлагаме есето му „Ние сме плод на реформите и отварянето“ в превод на Стефан Русинов.


Вземаме назаем заглавието на рубриката „Градове за хората“ от едноименната книга на архитекта и урбанист Ян Геел. Първият ни материал в нея е на Светла Енчева за „Свободните пространства на Берлин“, а тази седмица ви предлагаме текста на Георги Велев, озаглавен „Гронинген – градът на велосипедистите“.


Предлагаме ви една селекция на филми от Нева Мичева. Както уточнява авторката – те не са най-добрите или най-представителните, но се опитват да отворят очите и душите ви. В „Мечти и перипетии: 10 филма от 2018 година“ Нева е подбрала „възможно най-витаминозната селекция – такава, че и да не харесате избраното, да е имало смисъл да минете през него“.


И накрая, още една селекция. Тя е на Анриета Жекова и текстът ѝ разказва за някои находки по време на нейните библиографски проучвания. Като същински библиотечен детектив в „Сигнатура: (не)случайни срещи“ тя събира примери за издирвания с щастлив край, сред които ще откриете най-разнообразни и любопитни заглавия.


Приятно четене и слушане!