Толкова е лесно да познаем, че КПКОНПИ няма да открие нищо срамно за политиците от „Апартаментгейт“, че е срамно за държавата. Но никой от управляващите не се е срамувал и не се срамува от факта, че в България издържаме институции, които осигуряват чадър, доставят милиони и перат имиджа на управляващите, независимо кои са те. Те правят това, което властта иска. Казват това, което политиците искат да чуят. Тогава защо им плащат с нашите пари?

Перат си

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество излезе тази седмица с решение, че не е открила конфликт на интереси в скандала с купените в пъти под пазарните цени жилища от сдобили се с власт хора – известния „Апартаментгейт“. Същият, заради който оставки подадоха: вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, министрите на земеделието и на правосъдието Румен Порожанов и Цецка Цачева, двама заместник-министри – Ваня Колева и Красимир Първанов, депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев. А шефът на същата тая КПКОПНИ излезе в отпуск – не от срам, че не е декларирал огромната си тераса със сауна и барбекю в имуществената декларация, а докато утихне скандалът и „перачките“ си свършат работата.

КПКОНПИ избели седмина – Цветанов, Цачева, Колева, Първанов и още трима, които проверяваше: министърката на туризма Николина Ангелкова, депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов и съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов – Елисавета Лозанова. КПКОНПИ не откри да има опасни връзки между фирма „Артекс“, действала като доставчик и снабдител на луксозни имоти на изгодни цени за част от проверяваните, и гласуваните от парламентарното мнозинство решения, засягащи строителния бизнес на частната компания.

На принципа за пране на имидж спря строителството на почти готовия небостъргач на „Артекс“ в София, което компанията обжалва по съдебен ред. Смехотворно бе твърдението на столичната кметица Йорданка Фандъкова, че от края на 2018 г. на мястото се строяло незаконно. Сякаш говорим не за 34 етажа, а за обикновена къща – нещо, което общинските чиновници не са… видели въпреки сигналите на инициативен комитет срещу строителството.

Впрочем „перачките“ са направили извода, че няма конфликт на интереси, без да проучат пазарните цени на имотите, съобщи „Свободна Европа“ – медията, разкрила „Апартаментгейт“. Но пък ако си вършеха работата, нямаше да са перачки, нали?

Ама според други си я вършат. Толкова добре, че в края на март КПКОНПИ получи награда „Джовани Фалконе“, връчена от италианския посланик Стефано Балди. Дори шефът на комисията Пламен Георгиев, настоящ отпускар по принуда, получи и лична грамота за принос в борбата срещу корупцията – в рамките на конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“. Така е преценила организацията, нарекла се Областен съвет по наркотични вещества – Благоевград, едва седмица след като гръмна скандалът „Апартаментгейт“.

Иначе КПКОНПИ струва на данъкоплатците за тази година 20,453 млн. лв., от които две трети са за заплати. Ще бъде смелост да я закрият, както поиска и „Демократична България“, но тогава някоя друга перачка трябва да заверява проверките за почтеност на хората от властта.

А историята с апартаментите на половин цена е като една друга – с костюми и дрехи от модни къщи и бутици за политици на половин цена. Излиза, че в демократична България, както се води нашата република, времената на специалното снабдяване за партийната номенклатура не са отминали.

До 1989 г., в десетилетията на дефицит на стоки и валута и забрана за пътувания, бекапейската номенклатура и нейните съпруги, съпрузи и деца са получавали допълнително заплащане, коли (за които обикновените хора чакаха половин живот), стоки, валута, вили. Тогавашните институции работеха като сегашните – правеха каквото властта поискаше, казваха каквото властта искаше да кажат. А някогашната служба УБО днес само си е сменила името на Национална служба за охрана и отново разкарва с лимузини политиците – и опитва храната им. В днешната българска държава властва редът на тоталитарната, така че демокрацията нищо не ни е отнела, защото още не се е случила. Само ни се струва, че я има.

Ами прокуратурата?

Дали прокуратурата ще ни изненада с други заключения за „Апартаментгейт“? Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че проверките на държавното обвинение ще приключат, когато НАП е готова със своите проверки. И заключенията на данъчните ще предопределят какво ще постанови прокуратурата. А досега тя винаги е доказвала своята лоялност към тези, които „си я избират“. Така че дори и да заръфа някого, вариантът този политик да получи ефективна присъда – и да остане с нея до последна инстанция, е толкова нищожен, колкото и партийна субсидия от 1 лв. и публично финансиране от бизнеса.

Диво къмпингуване vs. диво строителство

Всъщност от НАП отдавна е трябвало да насочат вниманието си към един друг проблем, за който те се правят, че не съществува – произхода на парите, с които е застроено и се презастроява Българското Черноморие. Дали няма изпиране на пари от корупция, от дрога, от нелегален трафик? Там се изля бетон за милиарди – откъде се взеха тези средства?

Но министърката на туризма Николина Ангелкова твърди, че не е вярно, че Черноморието е презастроено, а депутатите и ведомството, което тя ръководи, се борят не с дивашкото строителство, а с дивото къмпингуване. И понеже темповете, с които се строи, са по-бързи, накрая законите още ще се гласуват и прегласуват в парламента, а дюните ще са изчезнали – заравнени от някой автомонтьор, на чието вю пречат; или застроени, защото не са вписани като дюни, а не са вписани като такива, защото процесът… е ръчно контролиран.

Няколкостотин души протестираха тази седмица срещу предложенията на депутати за забрана на къмпингуването извън специално регулирани места, каквито сега не съществуват. По-рано президентът Румен Радев наложи вето върху едни други предложения, приети в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които предвиждат глоби за къмпингуване върху дюни, защитени от „Натура 2000“, но не и за строителство върху тези природни местообитания. Сега управляващите са решили да направят още едно подаръче на концесионерите на плажове, пак чрез промяна на ЗУЧК. Едно от предложенията е да се включи текст, който позволява плажовете да се предоставят чрез концесия, включваща и акватория от 200 метра освен плажа, за срок от 20 години. Дали това не означава, че ще ни искат и такса за влизане в морето?

Слугини, сър.

Заглавна снимка: © Йовко Ламбрев

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни