На всички се е случвало – насред лична трагедия се оглеждаш и си направо изумен, че светът просто продължава да съществува. Днес обаче сме в ситуация на пандемия и се срещаме за пръв път с непознатото усещане целият свят да е до такава степен обединен около общ проблем. Гледаш намалелия поток пешеходци през прозореца и знаеш, че с всеки от тях днес поне за момент сте се притеснявали за едно и също.

Известно време прехвърчаха мнения, че това ще раздели хората, но напротив –

изглежда, че ги обединява.

Естествено, ситуацията става богата почва и за фалшиви новини или продаване на псевдонаука, но много хора се организират, даряват, подкрепят, разпространяват проверени данни. Нека погледнем към тази част от новините – защото ги има, а и защото в момента всички се нуждаем от ободряване.

Впрочем именно новините са особено важни: информацията е спасителна, когато е чиста – и опасна в противен случай. Затова да започнем оттам, че в сайта covidresource-bg.org доброволци превеждат на български научни статии за коронавируса в помощ на специалисти и широка публика.

Културните институции пък реагираха на затварянето на физическите си адреси с отваряне на онлайн достъп.

Още в неделя, на 8 март, когато Министерският съвет обяви забрана на културни събития, от Софийската филхармония изпратиха прессъобщение, че ще излъчват концертите си онлайн. Правят го и в момента. Световните сцени също отварят достъпа: от Metropolitan Opera в Ню Йорк стриймват безплатно представленията си след регистрация на сайта им.

Междувременно театрите „Възраждане“ и „Алма Алтер“ играят пред камера и можеш да ги посетиш безплатно онлайн. „Сфумато“ погледнаха в друга посока – към архивите си. Започнаха с „Апокриф“ от 1997 г. и ще продължават да качват по едно представление със свободен достъп всяка седмица. Софийската опера също пуска линкове към свои минали представления. Онлайн се включват и театрите например във Варна и Казанлък.

Подобни институции имат архиви, в които е просто жалко, че не може да се зарови всеки. Мисля си и за колекциите на галериите: отдавна например Tate дават възможност да разгледаш онлайн богатия им списък с произведения и дори да направиш уговорка да видиш нещо на живо. Дано след като шумът се върне по улиците и събитията започнат да осветяват залите, да видим подобна щедрост от архивите и на тукашни институции.

Впрочем колкото и да сте щастливи, че има как да „отидете“ от дивана на постановка или концерт, си представям колко несравнимо по-радостни са тези, които от години стоят вкъщи – например хората с увреждания.

А технологиите ги има. Нищо ново не е открито сега с кризата, освен желанието и нуждата да се използват.

Кой друг се учуди колко бързо организираха онлайн обучение за учениците в страната? Интересно дали системата ще остане и по време на бъдещите грипни ваканции? А как безпроблемно се оказа, че може да се работи от вкъщи при куп бизнеси, които преди това са държали служителите им да скролват Facebook задължително в офиса, понеже най-важното е да си седиш на бюрото? За някои неща сме вече достатъчно пораснали.

Ако имате активен профил в социалната мрежа за книги Goodreads, вероятно сте получавали съобщения с въпрос дали искате да прочетете безплатно е-книга, обикновено самиздат, срещу честното си ревю. Много хора вярват, че в това има голям търговски смисъл. Сега издателство „Артлайн“ предлага безплатни електронни книги (без да ви пита за ревю); от „Нике“ пък подготвиха свободен за сваляне сборник от разкази на Йордан Радичков с красива корица.

Куп спортни инструктори пуснаха безплатни тренировки – на български следете програмата на BB Team; лондонските Psycle осигуряват цели класове на живо. В социалните мрежи се намират и още уроци за тяло, но в различна посока – готвачите Джун и Рене Йошида обявиха, че ще правят видеа с лесни рецепти за домашно готвене.

Стигаме до нещо, което може и да не е свръхизобретателно, но винаги ще има смисъл – хората даряват.

Докато някои поставят условия, а други вдигат цени, се намират и такива, които виждат възможност да помогнат истински. В една история например се случва щастливо домино с дарения: когато Мартина Радева решава да даде безвъзмездно дезинфектанти на болници, фирмите за доставки и транспорт ги закарват, без самите те да искат да им се плати. „Доброто е заразно“, както казва тя.

Доброто се разпространява бързо и в други браншове: шивашки фирми произвеждат и даряват маски. Във Facebook страницата си „Ейнджъл Бейби“, които иначе произвеждат детски чувалчета и дрехи, разказаха за десетте си работни дни, в които ушиват и даряват 2920 предпазни маски.

Ако докато четете, ви застига енергията да се включите, започнете например оттук: „Свободна Европа“ пусна списък, който лесно свързва доброволци с нуждаещи се. TimeHeroes подават плакат, който помага да бъдеш съсед герой на възрастните хора в блока.

Да гледаш през прозореца и да знаеш, че с минувача пред теб имате нещо общо, е преобръщащо съзнанието ти усещане. Всички тези неща – добрите новини, създаването на нов вид онлайн общност, възможността да помагаш – носят силен заряд и енергия. Търсете го.

Заглавна снимка: Castells, или човешки кули – стара каталунска традиция, символ на силата на обединението. Източник: Община Сабадел

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни