Не може да не сте го чували. Със сигурност имате познат, на чийто колега му се е случило. Информацията винаги идва „от много сигурен източник“ и от човек, на когото вашият познат има пълно доверие. Всъщност историята винаги е от трета ръка – за да стигне до вас, тя е преминала през поне още двама души. Но пък онзи, който ви я разказва, се кълне, че е истина – просто няма как неговият източник да го е излъгал. Той не е такъв човек. И докато слушате, започвате да се чудите дали пък няма нещо вярно, щом всички това говорят…

„Предлагат ти 1800 лв. кеш, за да те изкарат болен от COVID-19

Трудно е да се проследи началото на този слух. Търсене в Google показва, че най-старата публикация по темата е от 16 април т.г., озаглавена „СКАНДАЛ в Narod.bg: Предлагат пари, за да запишат покойници за жертва на вируса! Кой печели от раздуването на жертвите?“.

„На първата ни братовчедка майка ѝ почина. Обадили ѝ се по телефона и ѝ предложили 1800 лева, за да запишат в епикризата, че е починала от коронавирус. Какво повече да кажа…“, пише в коментар потребителка на име Гергана Димитрова във Facebook, като не става ясно под кой пост е коментирала. Снимката на Димитрова е закрита с черно поле и не може да се провери дали съществува такъв профил в социалната мрежа.

Макар изданието да претендира, че е проучило въпроса и има достатъчно сигнали за фалшиво надуване на броя на заразените и починалите“, освен коментара на Гергана Димитрова се посочва още само един пример. Въпреки въпроса, заложен в заглавието, т.нар. новина по никакъв начин не дава отговор на това кой точно предлага подобни апетитни суми.

На сайта „Народ“ няма данни за собственик или редакционен екип. Домейнът е купен на името на фирма регистратор и онлайн проучване на регистрацията на домейна показва, че собствениците му поддържат мрежа от десетки други сайтове със сензационна и подвеждаща информация по различни политически и социални теми.

Оттук нататък конспирацията, че някой – неясно кой – плаща на хората, за да бъдат преброени като заразени с коронавирус, заживява собствен живот.

Други сайтове препечатват „шокиращата“ новина, а още по-често темата се появява в социалните мрежи и в коментари под материали в традиционните медии. „1600 лв. за съгласие за диагноза коронавирус, 1800 лв. за съгласие за диагноза коронавирус при починал близък или роднина“, гласи коментар от 17 юни под новина на онлайн медията „Дневник“. Освен предполагаемите „цени“, постът не дава повече подробности.

Като цяло повечето от тези материали залагат на бомбастичните заглавия, снимки със съмнителна автентичност и оскъдни факти. Едва ли е случайно, че новините не отговарят на базисни журналистически правила за достоверност, проверка на информацията и дори на някой от петте основни въпроса, на които трябва да отговаря всяка информация. В случая – кой и как предлага тези плащания. Малкото твърдения, споменати в статиите, нямат посочени източници. Защо например се предлага точно 1800 лв., а не друга сума?

Има вероятност „заплащането“ от 1800 лв. да е свързано с разходите по погребението на починал пациент с COVID-19.

Случайно или не, няколко дни преди да излезе материалът в сайта „Народ“, новината за смъртта на 69-годишна жена от Хисаря е широко отразена от пловдивски и национални медии. В началото на април тя е приета в пловдивска болница с пневмония, а по-късно тестът ѝ за коронавирус се оказва положителен. На 12 април пациентката умира и се налага Общината в Хисаря да покрие разходите по погребението, които според някои публикации възлизат на 1800 лв.

В интервю за в. „24 часа“ Илиян Дойков, управител на болницата, която е лекувала жената, казва, че само ковчегът, който трябва да е метален и обеззаразен, е на стойност 1000 лв. По въпроса кое налага Общината в Хисаря да организира погребението, замесените страни разказват различни версии: според роднините на починалата те не са били уведомени за смъртта ѝ, а и са били под карантина; от ръководството на болницата и РЗИ – Пловдив твърдят, че многократно са се опитвали да се свържат с близките на покойницата, но безуспешно. Противоречивият случай с погребението обаче и сумата от 1800 лв. владеят медийното внимание в продължение на дни.

В началото на юни Доспат се превръща в поредното огнище на коронавирус в страната, след като десетки работници в местен завод се оказват заразени. Това става удобен информационен повод за нова вълна от слухове, че жители на града получават пари, за да заявят, че са болни от COVID-19. В няколко сайта, сред които и Nbox.bg, който често се позовава на онлайн портала „Народ“, като източник е цитиран Стефан Илевски от Карлово. Той разказва за разговор със „състудент и голям приятел от Доспат“, който му споделил следната история:

„Предлагат ти 1800 лева кеш, за да те изкарват болен от коронавирус. Стоиш си 14 дена вкъщи под карантина, водят те на работа през това време и си получаваш заплатата.“

За разлика от по-ранните текстове по темата, тук митът за плащането е развит с по-голяма конкретност. Приятелят казва, че някои от работниците във фабриката сами доброволствали да се включат, а за кмета на града „се носела мълвата“, че „има сериозни връзки, за да изкара цял Доспат заразен“.

Освен цитирания пост, изданието не посочва да е направило каквито и да било опити да потвърди информацията – нещо, което всеки уважаващ себе си новинарски портал би трябвало да стори. Към момента подобен пост не е наличен в публичната част на профила на Илевски в социалната мрежа, а той не отговори на опитите ни да се свържем с него.

Конспирацията за даването на пари срещу съгласие да станеш част от коронастатистиката у нас има и „звездна“ версия.

Според нея на знаменитостите им се плаща, за да кажат, че са заразени с коронавирус, и едва ли не да станат „лица“ на заразата. Българският принос по темата е, че тенисистът Григор Димитров е „новото рекламно лице на COVID-19“ срещу хонорар от 1 млн. лв.

Припомняме, че на 21 юни т.г. Димитров съобщи в Instagram профила си, че е дал положителна проба за коронавирус след турнира „Адриа Тур“, организиран от сръбския тенисист Новак Джокович. Явно според текста не лудите партита и неспазването на всякакви противоепидемични мерки по време на турнира, за които световни и български медии съобщиха, а парите са причина за заразяването на българина. Източник на това твърдение без каквито и да е доказателства е сайтът Bastareport.com, който се списва от Венцислав Ангелов, известен на медиите повече с криминалното си досие, отколкото с новинарските си умения.

Конспирацията за „платени“ случаи на COVID-19 се разпространява не само в България.

В Русия например се твърди, че се плащат между 15 000 и 25 000 рубли (приблизително 360–600 лв.) на роднини, за да се постави диагнозата COVID-19 на починал пациент.

През май доби световна популярност видео, в което д-р Джуди Миковиц, видна привърженичка на антиваксърското движение, твърди, че в САЩ медици получават 13 000 долара, за да слагат диагнозата COVID-19. За поставяне на респиратор на болния сумата е три пъти по-висока. Видеото, което скоро след това беше изобличено като конспиративно, съдържа още неоснователни твърдения: маските „активират“ вируса, плажовете имат лечебни сили, ваксина срещу COVID-19 ще убие милиони и разбира се, крайната цел според Миковиц е всички да бъдат ваксинирани.

Всъщност в Щатите наистина се плащат суми в този диапазон. Важната разлика е, че това са плащания, направени по Medicare – програма за здравно осигуряване на хора на възраст над 65 години или хора със специфични заболявания. Например болниците, лекуващи респираторни инфекции, получават 13 297 долара, а лечението на пациенти на изкуствена вентилация за повече от 96 часа струва 40 218 долара (по данни от 2017 г.).

Математиката на дезинформацията: 618 > 1800

Някои от статиите, които „отразяват“ темата за даването на пари, тиражират твърдения, че лекарите и/или болниците са тези, които нарочно раздуват броя на пациентите с COVID-19. В България пациентите с коронавирус се приемат в болниците по съществуващата вече клинична пътека №104 – „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения“.

Пътеката определя цена от 618 лв. на пациент за болничния престой, като продължителността на лечението е около 14 дни. Това означава, че за ден болницата получава около 43 лв. за лечението на един пациент. Заплащането на сума, която е близо три пъти по-висока от стойността на клиничната пътека, би било равнозначно на фалит. От август стойността на клиничната пътека ще се увеличи на 1200 лв., но това пак е по-малко от сумата, която се разпространява чрез дезинформацията.

На теория болниците, лекуващи пациенти с коронавирус, биха могли да извлекат изгода от изкуствено повишаване на броя на заразените заради месечните бонуси в размер от 1000 лв. за работниците на „първа линия“.

Тези допълнителни средства се разпределят по методика на Здравното министерство. Ако са лекували до петима пациенти с коронавирус, пари получават до 40 души медицински и немедицински персонал. Ако са лекували между 6 и 10 пациенти с коронавирус, бонуси ще получат до 70 души от персонала. При 11 и повече хоспитализирани пациенти с доказан коронавирус, 100 души от болничния персонал ще вземат по 1000 лв.

На практика обаче тези средства се изплащат само на болници, лекували доказано болни от COVID-19, като това трябва да се потвърди с положителен тест, направен от някоя от референтните лаборатории. Освен това лесно може да се засече колко са общо регистрираните пациенти с коронавирус, разпределени по болници, и за колко пациенти после болниците претендират да получат допълнителни пари.

Информационна агенция „Една жена каза“

За целите на този материал се свързахме с петима души, имащи информация, че починали от друго заболяване са били записани като болни от COVID-19. Опитите ни да научим повече за тези случаи доведоха до задънена улица. Задаването на уточняващи въпроси беше посрещано или с мълчание, или с липса на информация.

Нито един от източниците, оказва се, няма директно знание за „схемата“ и никой не се съгласи да бъде интервюиран дори при гаранция за анонимност.

Или поне така твърдяха „посредниците“, разпространяващи информацията.

В един от случаите първоначално ставаше дума за роднина на източника, на която са предложили 1800 лв., за да се пише в смъртния акт на неин близък, че е починал от COVID-19. След молба за повече подробности и зададени уточняващи въпроси, версията доста се промени – предложената сума била 150 лв., а починалият така или иначе е имал положителен тест.

Друг източник сподели следната история: „Учителката в детската [градина] на дъщеря ми разказа, че около Великден неин много близък приятел е починал от рак и са питали жена му дали може да го пишат с корона. Аз лично ѝ имам доверие, но е от втора ръка все пак. Това е.“

Свързахме се и с автора на пост в Twitter, според когото лекар в софийска болница е предложил пари на негов близък. „Били са той и още един роднина и докторът им е предложил 3000 лв.“ При искане за повече подробности получихме следния отговор: „Засега само това мога да ти кажа, съжалявам“, и кореспонденцията ни изведнъж приключи.

Митът е изграден

И така, от сайт на сайт, от човек на човек, от коментар на коментар митът, че се плащат по 1800 лв. за „фалшиви“ болни от COVID-19, е създаден. Еднаквите коментари на различни потребители говорят, че вероятно става дума за дезинформационна кампания. Не бива да се забравя и технологията на работа на повечето анонимни сайтове, които печелят от трафик.

Много онлайн медии не проверяват информацията, защото проверката изисква време и ресурси, а не води до повече читатели.

Видеото и измислената история на Джуди Миковиц все още стоят на сайтовете на големи български медии, въпреки че самото видео беше свалено от платформите на YouTube и Facebook. Това противоречи на етичния кодекс на медиите, които трябва да информират обществото, но с проверени факти, а не с дезинформация.

За няколко клика повече някои издания не се посвениха да използват смъртта на лекар от „Спешна помощ“ в София като повод за спекулации, че медикът не е починал от коронавирус, както беше обявено.

В случая не става дума просто за разпространяване на невярно съдържание. Отричането на коронавируса представлява опасност за здравето и живота на всички.

Слухът за изкуственото увеличаване на броя на заразените заради пари създава усещане, че коронавирусът не съществува, а мерките за социална дистанция не са нищо друго, освен излишни ограничения в полза на корумпираните елити. Това увеличава социалното недоволство и дава възможност за много по-лесна манипулация на хората.

В България, където здравната система е хронично недофинансирана и доплащанията на ръка са практика, почвата е плодотворна за експлоатиране на подобни съмнения.

Заглавна илюстрация: © Пеню Кирацов

„Тоест“ е официален партньор за публикуването на материалите от поредицата „Хроники на инфодемията“, реализирана от АЕЖ-България съвместно с Фондация „Фридрих Науман“.

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни