Прокуратурата се оказа най-добрият теляк в България. Я как изтърка, насапуниса и оплакна от обвинения лидера на ГЕРБ и бивш трикратен премиер Бойко Борисов! Бива я с кесето.

Новината, че държавното обвинение е прекратило делото за пране на пари „Барселонагейт“, което стана причина да се поиска имунитетът на лидера на ГЕРБ, не изненада. Не изненада и обяснението от Софийската градска прокуратура, че по случая не са намерени достатъчно доказателства, които 

да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението, за което досъдебното производство е било образувано. 

Българските обвинители традиционно имат проблем с намирането на доказателства. А в „Барселонагейт“ най-напред трябва(ше) да се установи, че парите, с които е купена къщата в столицата на Каталуния за бившата миска Борислава Йовчева и детето ѝ, са „мръсни“ – придобити от корупция, рекет, трафик или друга незаконна дейност.

Вече няма да се рови има ли Борисов връзка с къщата за 3 млн. евро в Барселона, обитавана от бившата „Мис Бикини“ и дъщеря ѝ, нито ще се чакат резултати от разпоредена от прокуратурата ДНК експертиза на детето, родено на 18 април 2012 г., за да се разбере кой е биологичният му баща.

Тази проверка беше разпоредена след 15 май, когато все още ръководената от Иван Гешев прокуратура се разбърза с „Барселонагейт“, след като повече от две години държеше делото на трупчета и бяха саботирани всякакви опити да помръдне, в т.ч. разкриване на банкова тайна. Ускорението дойде след разразилата се вражда между Гешев и Борисов. Впоследствие Гешев беше отстранен, в.и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов отново потопи „гейта“, а градският прокурор на София Илияна Кирилова дори е образувала дисциплинарни производства срещу прокурора по „Барселонагейт“ Стефан Христов, защото карал служители да работят в почивните дни.

Политическите измерения на „банята“ са значително по-големи от липсата на правосъдие – което ще рече присъди – по високите етажи на властта. Испанската афера притесняваше Борисов, но вече може да си отдъхне.

Изводите

Бойко Борисов е „голяма работа“. Със сигурност така ще си помислят голяма част от българските граждани. Печели избори, макар да не управлява от 2021-ва. През годините излизаха разни телефонни разговори, но скандалите минаха и заминаха. Снимките на чекмедже от спалнята му, пълно с кюлчета и банкноти от по 500 евро, също не накърниха особено имиджа му, нито протестите „Мутри, вън!“. Един от най-богатите хора в България огласи, че си е плащал, за да му върви хазартният бизнес – и пак нищо. В ГЕРБ все така го слушат, а без него „сглобката“ ще се разпадне като кула от кубчета. 

Компрометиране на реформите. Заличаването на „Барселонагейт“ компрометира опитите за съдебна реформа, бездруго засенчени от критиките към тях и към реформаторите – Бойко Борисов заедно с лидерите на ПП–ДБ Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов, също и олигарха от ДПС Делян Пеевски. Ще повлияе и на резултата от местните избори поради мълчанието от страна на Петков, Иванов и Атанасов. 

Допреди малко повече от година Христо Иванов коментираше, че очаква „поредното замитане под килима“ за „Барселонагейт“ от страна на Гешев. Но го извърши прокуратурата, ръководена от Сарафов. Сега ГЕРБ и ДПС са партньори за реформиране на Конституцията и съпредседателят на ДБ не пита дали Борисов е могъл „да насочи паричен поток за своя личен интерес на база на влиянието си върху „Лукойл“ (тъй като едно от лицата в „Барселонагейт“ е свързано с компанията).

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков също се е умълчал за „Барселонагейт“. Като премиер миналата година той беше заявил, че в доклада на испанските власти за случая е имало снимка на Борисов. 

Не е свързано с точно обвинение, но е факт, че испанските власти са я включили.

Петков дори отиде по-далеч, след като на среща с италианския премиер Марио Драги в Рим отбеляза, че Европейската прокуратура трябва да има мандат за разследване на пране на пари между отделните държави. Според Кирил Петков това ще премахне потенциални престъпления като „вилата в Испания“. 

Сега няма дори „приятелски огън“ по Борисов, въпреки че той иронизира и критикува правителството с мандат на ПП–ДБ от трибуната на всеки областен център, където обикаля в кампанията за местни избори.

Българската корупция е непроследима и ненаказуема. Има ли някой, който да мисли обратното?! Има ли вярващи, че похваленият от Пеевски антикорупционен закон ще работи така, че да бъдат издирени и наказани ония висши държавни функционери, съучаствали в инхаус процедурите за строителството на магистрала „Хемус“ и съдействали за авансовото плащане на милиони, част от които изтеглени на гише в сакове. 

Но кой казва, че инхаус договорите са порочни – в ПП–ДБ вече не мислят така. Преди време ги мислеха за порочни. Като служебни министри през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев даваха гръмки пресконференции, а Бойко Рашков – вътрешният министър в кабинета „Петков“, стигна надълбоко в корупционните разкрития за „Хемус“. Настоящият регионален министър Андрей Цеков обаче не само няма да ги разваля, но и ще ги индексира. 

Триадата, която ще управлява новата Комисия за противодействие на корупцията (КПК), ще бъде избрана през януари. Законът за противодействие на корупцията предвижда изборът да се проведе три месеца след обнародването му, тоест след 6 октомври. Предвид досегашното разпределение на постове в регулатори, лансирането на ДПС и пасивността на ПП–ДБ, ръководството на КПК без съмнение ще повтори схемата на т.нар. конституционно мнозинство.

Каквато и корупция да е имало досега, вече я няма. Теляците са се запотили, но са почистили. Честита баня на изкъпаните!

Някой помни ли какво означаваше „справедливост“? 

Искате да четете повече подобни статии?

Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет. „Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели.

Подкрепете ни