Аферим, машала, ашколсун, Борисов! Може да го кажеш на български: „Много добре“, „похвално“, „браво“, ама експресията не е същата. С новия законопроект за партийна субсидия от един лев лидерът на ГЕРБ отново влезе в ролята си на народен трибун, който раздава справедливост.

И с един удар постигна няколко цели.

На първо място, ще събере огромно одобрение за партията си, която, въпреки че победи на евроизборите, остава с разклатен имидж след имотните скандали. А на Борисов тази стабилизация му е крайно необходима месеци преди местните избори и след изгонването на Цветан Цветанов, който трябваше да ги организира.

На второ място, законопроектът ще тушира напрежението около надвзетите субсидии, а разследването на виновните ще отиде в десета глуха. Въпреки че скандалът засяга не само ГЕРБ, а и останалите партии, които са се възползвали мълчаливо от преразпределението на гласовете и парите, основният отговорник остава правителството, и по-точно Финансовото министерство. Защото „по закон финансовият министър отговаря за методиката на отчитането. У нас се нарушават закони. Никой не прави разчет, никой не търси сметка. Бюджетът се нарушава, за да се прави пиар“, както коментира пред bTV финансистката Христина Вучева.

На трето място, освен че отне венеца на Слави Трифонов като говорител на онеправданите, Бойко Борисов реагира светкавично и на обявените публично намерения на Делян Пеевски ДПС да работи за намаляване на ДДС върху хляба, лекарствата и книгите. С изявлението си в парламента в четвъртък сутринта, че яденето и пиенето ще продължават да се облагат както досега, а „за книгите може да направим да няма данък, защото на нас образованието винаги ни е било приоритет“, премиерът сложи крак на възможни бъдещи преговори на ДПС с останалите партии за постигането на консенсус по темата. А със спестените от партийната субсидия милиони левове лидерът на ГЕРБ обеща да строи детски ясли и градини

и така излезе с една обиколка напред в популистката надпревара, маскирана като социална.

Борисов коментира пред журналистите мотивите за внесения нов проект за субсидиране на партиите и попита: като стане един лев субсидията на глас, „как ще се оправят партиите следващите години, как ще плащат на изборите, как ще плащат на социолози, политолози“? Една реплика заслужава особено внимание и тя е, че „ще стане накрая като в Чехия и много други страни – милиардерите и олигарсите да станат премиери. Няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените“.

Очевидно Борисов е проумял или някой му е подсказал тази тенденция в Движението за права и свободи, което Делян Пеевски управлява като акционерно дружество – противно на Конституцията, Закона за партиите и на всякаква логика. В довчерашната етническа формация, позиционирана в лявоцентристкото политическо пространство, има очевидно стрес и напрежение от трансформациите в нея. До такава степен, че са изпратили на АЛДЕ имената на Илхан Кючюк, Филиз Хюсменова (която дори не беше в листата на ДПС за евроизборите) и Искра Михайлова като депутати в новия Европейски парламент. Борисов се закани, че няма да търпи повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да било.

С което призна неволно (а може би не), че

няма да има задръжки да използва дори и законодателството за укрепване и защита на собствената си партия.

Може да сме сигурни, че партийната субсидия от юли ще е един лев, както обеща народният трибун в кулоарите на парламента. Защото ако не подкрепят предложението на управляващата партия, останалите ще си направят публично ритуално политическо харакири. Новата субсидия няма да разклати ГЕРБ, защото има достатъчно натрупан ресурс, възможности да оперира с бюджета и да си прави партиен имидж с неспиращата пропаганда на Борисов, че строи магистрали, пътища, мостове, метростанции, училища и детски градини; че намира инвеститори, които на голи поляни издигат заводи, сякаш това не е част от основните задължения на едно правителство.

А и всички компании и фирми на държавна хранилка ще дават рамо на ГЕРБ по време на избори. Няма да е силно затруднена и притеснена и БСП, която също не разчита само на партийната субсидия за своите кампании. Лев за избирател вече разгневи ДПС АД, макар те също да имат обръчи от фирми; ще постави в неравностойно положение малките партии и ще увеличи пряката им зависимост от техните дарители.

Всъщност реално ще се отвори пазар за купуването на партии от олигарси със съмнително натрупан капитал.

Така че това, за което пророкува Борисов, може се случи в бъдеще, и то не само с една политическа формация. Още по-опасна е тази тенденция в една фасадна демокрация със слаб граждански сектор и общество, което мрази политиците и не е съгласно да плаща дори и лев за издръжката на партиите.

Ако проектът бъде гласуван и стане закон, а новата субсидия влезе в сила от юли, резултатът може да проличи още на местните избори. Още повече че предстои всички партии да върнат в бюджета парите от надвзетите субсидии. Без промяна в Изборния кодекс малките партии на практика ще останат изцяло без или със силно редуциран достъп до медиите, през които основно минава кампанията за всички избори. Изявите на ГЕРБ и ДПС ще бъдат осигурени безпрепятствено и ако е необходимо – дори и даром в онези медии, които притежават чрез подставени лица, или в такива, които властта поднесе на новите им собственици на тепсия.

С промяната на размера на субсидиите в предизборната надпревара, която в България никога не е феърплей, ще влизат с приблизително равен старт единствено двете системни партии. И третата, представлявала 30 години турско-мюсюлманското малцинство, зад която винаги ще прозират маските от задкулисието.

От нея започва един обратен процес на завръщане в БСП – партията майка, матрицата на част от политическите формации на Прехода.

Засега това са предимно представители на изселническата организация „Балгьоч“ в Бурса. Те ще получат скоро партийните си билети, изпратени от Георги Кючуков, член на НС на БСП от Кърджали. В града, смятан за най-голямата крепост на ДПС, зам.-председателят на основната партийна организация в Бурса Невен Максимов сподели (след като получи партийния си билет), че за него левите идеи и ценности винаги са били над всичко. Както и че Столетницата е единствената партия с реална лява алтернатива на либералните десни идеи в България.

Тези процеси засега остават извън фокуса на общественото внимание, защото медиите ги подминават. Може би неслучайно. Но те във всички случаи ще променят степента на влияние на тези три системни партии в обществото ни, а оттам – и целия политически пейзаж. Особено след като Борисов затвори кранчето на партийните субсидии.

Ще бъдат особено интересни и остри дебатите в Народното събрание по този законопроект. На заседание в четвъртък на Парламентарната комисия по бюджет и финанси, която прие на първо четене правителственото предложение за намаляване на държавната субсидия за партиите от 11 на 1 лев,

БСП не гласува – с мотив, че не желае да участва в цирковете на управляващите. А от ДПС се обявиха срещу проекта,

защото според Йордан Цонев от 2001 г. били на твърдата позиция, че бюджетът, а не мутрите, олигарсите и сивата икономика трябва да финансира политическите партии.

Предстоят нови битки, които ще свалят маски. Или ще извадят нови.

Заглавна снимка: © ЕНП

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни