Г-н Борисов не се бори с огледала. Това е правилният отговор, ако днес премиерът лидер бъде попитан дали когато се погледне в огледалото, вижда там Делян Пеевски. А Пеевски не е в огледалото. От пустинен арабски мираж той се материализира в депутат в българския парламент – такъв, какъвто е по волята на български избиратели.

А г-н Борисов не се бори с огледала, той вече публично общува с материализациите им. И по всичко личи, че постига с тях разбирателство как да се издържат партиите и дали да няма ДДС за книги и учебници и за още детски градини, към които да се насочат парите, спестени от партийни субсидии.

За учебниците държавата си плаща – от първи до седми клас те са безплатни за учениците. Що се отнася до ДДС върху книгите, намалена ставка няма да окаже особено влияние, защото няма да увеличи читателите, обясни пред Bloomberg TV директорът на издателство „Просвета“ Никола Кицевски.

Големите бенефициенти от парите за детски градини биха били Столичната община и строителните фирми, тъй като за едни 5000 деца така и не се намират места. Правителствена стратегия до 2020 г. предвижда за „модернизиране и изграждане на материалната база на съществуващи детски градини или нови такива, както и за подобряване на достъпа до качествени предучилищни образователни дейности за децата в неравностойно положение“ да отидат едни 11,7 млн. лв. от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и още 1,7 млн. лв. по националното съфинансиране.

В случай че субсидията стане 1 лв., до края на годината ще се освободят още 14,6 млн. лв. Така преди местните избори политическата конкуренция и „излишни“ коалиционни партньори ще са на колене, а столичната управа ще обещава още градини.

Това би бил резултатът от общуването – и не само.

В книгата си „Българската мафия, както я видях“ журналистката Анна Заркова цитира (стр. 295) един висш кадър на МВР, математик от Института по кибернетика, днес покойник – Цвятко Цветков. Той казва, че кукловодите в политиката не се виждат, докато дърпат конците на куклите. „Покаже ли се някой от тях, то е за малко – и преди да го извадят от играта, като Луканов. От друга страна, има големи кукли, които се обличат като кукловоди понякога, за да спре публиката да пита кой прави театъра.“

А публиката пцуе, пие или напуска залата, без да чака антракта. В него е още от същото, а куклите се събличат зад кулисите, където са допуснати само поклонниците – защото красотата е в очите на съзерцаващите.

Съзерцаващите г-н Борисов сигурно са се просълзили от споделеното пред микрофоните на журналистите: „И аз нямам доверие на сътрудниците си. Разделих се с най-близкия си. Семейство нямам. За съжаление, семейството ми беше Цветанов. И сега ми липсва.“ Затрогваща версия на онова от 2010-та: „Сам съм като куче в Бояна.“

„Семейството“ на Борисов мълчи. Все пак при развода детето на Бащите – ГЕРБ, остана при единия родител. Но през 2013 г. служител на СДОТО – службата на МВР, която следи и подслушва (днес СОТИ) – разпространи един скандален запис на разговор между премиера Бойко Борисов, тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов и бившия вече прокурор Николай Кокинов. Според писмото на служителя, придружаващо записа, подслушването на разговора, осъществен в къщата на Борисов в Банкя, е било по нареждане на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Цветанов се размълча, а в държавата се работи и голям пушек се вдига преди местните избори наесен. Например от акциите срещу дребни кметове вече пострадаха тези на Божурище и Костенец – да се готвят нови партиди. Така се маскира нищоправенето в големите общини. Впрочем и там има един пострадал – бившият заместник-кмет на Столичната община Евгени Крусев, сдобил се с обвинение заради злополучния ремонт на „Граф Игнатиев“. Според обвинението Крусев ощетил софийската хазна с 919 863,55 лв. с ДДС.

Такава е съдбата на бушоните, но пък българското правосъдие е милостиво към такива – и бивши, и настоящи. Сега прокуратурата хвърчи насам-натам, а после обвиненията ще паднат – този театър го гледаме през целичкия Преход. Сега Борисов ще показва „вертикалата“ на Прехода и колко е добре при неговото трикратно управление.

Добре е. Ще се вдигнат изтребителите. Сделката за доставката на новите американски бойни самолети „Ф-16 Блок 70“ предстои да бъде одобрена от парламента и по нея ще се платят 2,2 млрд. лв. накуп. Заради това се емитира нов вътрешен дълг от малко над 300 млн. лв.

Докато се вдигнат във въздуха, г-н Борисов привлича инвеститори и вдига брутния вътрешен продукт по-лесно, отколкото сто кила от лежанка. „Еврохолд“ купува бизнеса на ЧЕЗ у нас за 335 млн. евро. Лидерката на БСП Корнелия Нинова нарече купувача „втората Гинка“. Ако вижда някого в огледалото зад гинките, да каже. Други вече назовават гинките – Бриго Аспарухов, Атанас Тилев, свързан с бившата ДС, царя и кой ли още не, и т.н.

Някъде в тая седмична гмеж почина едно момиченце. И от БСП не се посвениха да използват смъртта му за политическа употреба, post mortem. Соцдепутатът и лекар проф. Георги Михайлов заяви, че бил свидетел „колко много са затруднени детските онколози при изписването на лечение“ след създаването на мегаагенцията за медицински надзор, в която се вля Фондът за лечение на деца. Само че депутатите, до един, посветиха време и усилия на парите за партийните субсидии, но не и на фиаското при лечението на тежко болни деца. Нека знаят, че техните ръце са изцапани с тая кръв.

Но лицемерието, както казва известният британски писател и разузнавач Съмърсет Моъм, е „най-трудният и най-изморителен порок от всички, на които човек се поддава – и изисква постоянна бдителност и рядка целеустременост“. Такава като на министърката на туризма Николина Ангелкова. Не е вярно, че Черноморието се презастроява, каза тя. По-късно констатира разрушаване на дюни. Вече знаем кого вижда Ангелкова в огледалото, след като не вижда бетона край плажната ивица.

През това време Началникът ѝ бетонира позиции и обявява как Северна Македония още не е узряла за ЕС, макар по време на Българското европредседателство градинарят Борисов да констатираше друго. И понеже пак Гоце Делчев размъти водата, македонският президент Стево Пендаровски констатира, че Гоце е българин, но се е борил за независима Македония, не за голяма България. Както бе написал Гоце Делчев в едно свое известно писмо: „Пустата му слава!… Всеки иска да блесне, па не знае фалшът и на тоя блесък. Вай на тез, над страданията на които всички тез комедии, дет се разиграват…“

За едни – вай, за други – бис. Вярност, инвестиции, сигурност. Това означаваха трите букви на някогашната борческа групировка ВИС от началото на Прехода, когато мафиотите бяха наричани „добре облечени бизнесмени“. Сега си имаме БИС – Бойко, инвестиции, стабилност.

Заглавна снимка: Стопкадър от репортаж на Ruse Media

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни