В България в мандата на новия главен прокурор се разиграва сериалът „Държавата срещу мафията“. И случаят с обвинения за множество тежки престъпления бизнесмен Васил Божков е само един епизод от него. Уж е издирван от Интерпол, но името му не е сред обявените за арест с червена бюлетина български граждани, като Иво Масларов, Евелин Банев, братята Галеви или банкера Цветан Василев.

В същото време е смехотворно и бутафорно да се издирва лице, за което се знае, че пребивава в Дубай,

с отнет от тамошните власти паспорт след задържането му в края на януари и краткия му престой в затвора – и след като българската държава е подала официално искане до Обединените арабски емирства за екстрадицията му.

Докато прокуратурата у нас повдига нова серия от обвинения към хазартния бос със страховития прякор Черепа, от Дубай той всекидневно сюрпризира публиката с публикации от личните си профили в социалните мрежи. Започна с SMS кореспонденцията си с финансовия министър Владислав Горанов, мина през комикс, създаден по приказката „Али Баба и 40-те разбойници“ с герои от висшия управленски ешелон на властта, които нарече shaika, добави и банкови извлечения за изтеглени милиони левове от авоарите му, дадени на същите „разбойници“ като „съпорт“.

А в петък публикува и инфографика във Facebook, която разкрива схемата на одържавяването на частния лотариен бизнес, след като отказал да предостави безвъзмездно мажоритарния си дял от него на посочен от комикс героите субект (според някои медийни публикации претенции да се настани в този бизнес имал Делян Пеевски).

„Анимациите, комиксите и другите забавни неща са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират. Сигналът, който подадох до Прокуратурата от друга страна, е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата #хунта се превърна в противоконституционен грабеж на частен бизнес“, пише Божков в последната си публикация във Facebook. Сигналът до главния прокурор е изпратен, след като Иван Гешев обяви публично, че „няма да си причини“ да чете SMS-ите между Божков и Горанов, и отказа да образува досъдебно производство по случая. А би трябвало, защото чл. 208, т. 2 от НПК му дава достатъчно основания за това.

В писмото си до главния прокурор Божков твърди: „За период от по-малко от три години, от 2017 г. до края на 2019 г. съм предал директно на министър Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисов над 60 милиона лева по тяхно директно искане и разпореждане. В тази връзка имам готовност да предоставя на Прокуратурата пълни свидетелски показания по отношение на гореспоменатите събития, подкрепени от веществени доказателства, включително документи, банкови извлечения, записи от охранителни камери, снимки…“

Късно в петък вечерта пред bTV премиерът Борисов категорично отрече твърденията на бизнесмена с думите: „Да пукна, ако един лев съм взел! Васил Божков ме е черпил една пура. […] Аз отговарям за себе си! Към мене и към партията той една стотинка не е дал! Повтарям: към мене и към партията нито стотинка! Всеки друг си носи отговорност – Горанов, Менда Стоянова. Аз им вярвам, но… Не съм аз.“ А накрая добави: „И от един месец не пуша. За да не може да ме почерпи и пура повече!“

Особено важни са публичните признания на Божков, че е плащал години наред подкупи в особено големи размери на длъжностни лица, които чрез законодателни хватки са гарантирали процъфтяването на хазартния му бизнес. От отворената специално за него вратичка в закона той е спечелил милиарди, без да изплати данъците върху печалбите, и с това е ощетил държавния бюджет със стотици милиони левове. Очевидно след разкритията на братята Найденови, чийто баща е с агентурно минало в Шесто управление на ДС, Божков не вижда по-полезен ход от този да признае данъчната афера и да продължи с нейното разплитане и с разобличаването на високопоставените персони от властта. Като покер играч, по думите на Тихомир Безлов,

Божков може да има карти, които да разиграе добре, а може и да блъфира.

Още повече че разполага с време да бави играта, тъй като възможността да бъде върнат и съден в България на този етап изглежда малко вероятна. „Най-печално известният гангстер на България“ едва ли ще преглътне просто така нарушаването на омертата, отнемането на хазартния му бизнес и конфискуването на колекцията му от антични артефакти и картини. Ако той възприема себе си в ролята на Али Баба, тогава в продължението на сюжета трябва да има жертви сред разбойниците. Но това ще разберем, когато му дойде времето, както се изразяваше един бивш цар премиер.

Колкото и хазартният бос да не е надежден източник на обвиненията за корупция по високите етажи на властта, разказаната от него история в комикса изглежда достоверна. Оставяме настрана загубите на хилядите продавачи на билети от „Национална лотария“ и изгорелите с печалбите си след обявяването на фалит от фирмата „Ню Геймс“ и поправките в Закона за хазарта, които свалиха всяка отговорност от държавата за закриването на частните лотарии.

Големият въпрос в този сюжет е политическият.

Мафиотът с неизменната пура в уста нарече управляващите в България хунта, а прокуратурата – тяхна бухалка, но това не предизвика очаквани реакции на възмущение нито в обществото, нито сред партиите. Публиката се забавлява и лайква комиксите и писанията му във Facebook, управляващите мълчат гузно или говорят по темата с недомлъвки, а от опозицията се чува тук-там по някой самотен глас. И само отделни политици и анализатори си позволяват да коментират шумния скандал.

Мълчат и посолствата на държавите от НАТО и ЕС, които от години чакат присъди за корупция на висши държавни служители в България. Въпреки търпимостта и дори безразличието към очевидната симбиоза между държава и мафия, има и граждански движения като БОЕЦ, което подаде сигнал до прокуратурата и до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши срещу премиера Борисов, финансовия министър Горанов, председателката на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и обвинения Васил Божков. Сигналът е базиран на твърденията на самия хазартен бос, че са му поискани 20% от печалбата от лотарийния му бизнес в замяна на създаденото за него удобно законодателство.

В Ябланица Иван Гешев, който продължава да се изживява като шериф, потвърди пред медиите сигналите и коментира, че подсъдими олигарси с медийно влияние се съюзяват срещу прокуратурата.

Ударът срещу Божков е част от поредицата арести на известни представители на бизнеса,

някои от тях назначени в началото на Прехода за новите капиталисти на България. А след хазартния бос на мушката на прокуратурата попаднаха и братята Бобокови, собственици на „Приста Ойл“. Те бяха задържани и обвинени за участие в организирана престъпна група за търговия с боклуци. Но въпреки че арестуването на бизнесмени със съмнителна репутация и биография среща обществено одобрение, остават въпросите дали прокуратурата изпълнява поръчки – и чии. Зададе ги в отворено писмо и Илиян Василев, адвокат на Атанас Бобоков, според когото „през ХХI век в страна от ЕС специализираните прокуратура и съд арестуват невинен човек и унищожават законен бизнес“.

Докато продължава разследването на обвинените богати българи, остават и подозренията за процес на отнемане и преразпределение на бизнеси в България, с който трябва да приключи и продължилият три десетилетия Преход. Причините за това са тема за отделен анализ. Но тези събития ще рефлектират и върху финансирането на опозиционни партии и проекти като „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова, за чиято кандидаткметска кампания Валери Симеонов твърди, че е платена от Васил Божков.

Показните арести имат ясно послание към всеки, който иска да запази бизнеса и имотите си в тази държава. И понеже отново влизаме в предизборна ситуация, скандалните обвинения на Васил Божков, независимо дали прокуратурата ще ги провери и ще образува по тях досъдебни производства, са крайно неудобни за Борисов. Ако не изневери на стила си, той най-вероятно ще се опита да излезе от ситуацията чист, като пожертва Горанов, както направи преди това с Цветан Цветанов.

Само че финансовият министър е кадър на ДПС още от студентските си години и близък с Делян Пеевски, когото и Цветан Василев, и Васил Божков посочват като основна фигура на паралелната власт, като „паяка, който дърпа конците“ и… изяжда жертвите си. Затова смяната на ковчежника на държавата не изглежда толкова лесна, а Борисов ще трябва да плати за нея висока цена.

Има и друг сценарий, според който пожертваният може да бъде самият премиер.

И не е изключено подготовката за отстраняването му от властта вече да се обсъжда в Евро-атлантическия център за сигурност между Цветанов и Пеевски, с чиято протекция Вторият в ГЕРБ беше оневинен от прокуратурата в аферата „Апартаментгейт“. Миналата година Цветанов посрещна гости от Международния републикански институт на САЩ, а във Вашингтон се срещна с представители на Националния демократически институт, с бившия помощник държавен секретар Даниел Фрийд и с бившия заместник-секретар по вътрешна сигурност на САЩ Алън Бързин. С презокеанска подкрепа един подобен сценарий може и да бъде реализиран успешно.

Да си спомним, че Борисов отдавна говори за плановете си след края на този мандат да се оттегли в Банкя и да се занимава само с партията си. Обаче сега, когато на хоризонта се появиха 30 милиарда евро, не е изключено да е променил намеренията си. Освен ако не му кажат директно, че времето му е изтекло и оставането му начело на държавата е невъзможно. И вредно. Във всеки друг случай Борисов ще си осигури необходимите му 800–900 000 гласа и те ще дойдат от армията на чиновниците, която расте всяка година. Защото тя, заедно с клиентелисткия бизнес, възпроизвежда това корумпирано управление вече десет години. Не стигат ли?

Заглавно изображение: Из комикса „Истинската приказка“, публикуван от Васил Божков във Facebook

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни