Два парламентарни дни от седмицата бяха похарчени за поправките в Изборния кодекс, внесени извънредно в пленарната зала от ГЕРБ с подкрепата на ДПС и БСП. Без реален резултат досега. При това темата ни най-малко не бе ключова за дневния ред на обществото ни в този момент. Не е така обаче за гореизброените партии, защото с тези поправки се надяват да си гарантират по-високи резултати на следващите избори. С механика, а не с политическа работа. Така правят неуверените в своето бъдеще – опитват се да дръпнат останалите назад към миналото.

И докато в България се обсъжда връщането на хартиените бюлетини и броенето им на ръка, по света изстрелват ракети за изследване на лунната повърхност, тестване на ефекта на космическата радиация върху живи организми, „шпиониране“ на близки до Земята астероиди и подготвяне на бъдещи мисии до Марс. Заедно с това в лабораториите вече се „отглежда“ месо чрез изолиране на животински клетки. Прочетете повече в новия текст на Михаил Ангелов в рубриката „Научни новини“.

На темата за държавната ни политика спрямо бежанците от Украйна се спира Светла Енчева в своя материал тази седмица. И на въпроса защо изглежда, че сякаш управляващите са по-склонни да подкрепят хотелиерския бизнес край морето извън сезона, отколкото да намерят трайно решение за хората, потърсили спасение в България от ужасите на войната в своята родина. Прочетете повече в статията Интеграция на хотелски начала“.

„В тези времена на война думите са от значение“, казва председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, мотивирайки решението за забрана на някои руски медии, посочени като източници на кремълска пропаганда. С този цитат започва и аналитичният материал на Зорница Латева, който е част от съвместната ни поредица с АЕЖ-България „Хроники на инфодемията“. Анализът на разпространението на руската пропаганда у нас е основан върху подробното изследване от тази година на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания.

В тези времена на война започна и Световното първенство по футбол в Катар. За границите на политизиране на футбола и за използването му като средство за стимулиране на мирното съжителство, спортсменството и емпатията разказва Александър Нуцов в текста си „Футболът като символ“. „По своята природа футболът предполага физическо и психическо стълкновение, противопоставяне и конфликт. Тоест, за да се трансформира този антагонизъм в градивен процес, са необходими съзнателен подбор на целите и (само)рефлексия върху емоциите“, пише Александър.

В редовната ни рубрика „На второ четене“ за припомняне на вече издадени интересни книги тази седмица Стефан Иванов се спира на сборника с есета „Истинско нещо“ от Елиът Уайнбъргър. „Отдавна не ми се беше случвало толкова интересно и целенасочено скитане из безкрайния свят на колективната фантазия“, пише Стефан, като предполага, че „истинското нещо“ от заглавието е разговорът, щафетата, обменът на истории, римуваната симетрия на човешкото въображение. И добавя:

Щедра книга, която, щеш – не щеш, ще те обогати и ще те направи по-грижовен и разбран (а това май е повече от нужно днес)... Даже и с голям риск да не гледаш на света по същия начин.

Приятно четене!