<< Към първа част

Да се върнем към заглавието на този текст и да си зададем въпроса какво ли сънуват джихадистите на съвремието.

Ясно е, че имат всички религиозни основания да сънуват. И да употребяват сънуваното инструментално. Но какво ли сънуват? Девици, може би онези от Корана,

съпруги хубавици с големи очи (52:20),
недокоснати нито от човек преди тях, нито от джин (55:56),
с напъпили гърди девствени връстнички (78:33)?

Оказва се, че архизлодеят на терористичните атентати от 11 септември 2001 г. –

Осама бен Ладен – също е активно сънуващ.

В периода 2015–2017 г. Дирекцията за национално разузнаване (ODNI, Office of the Director of National Intelligence) на САЩ и ЦРУ постепенно публикуват серия от документи, открити в убежището на Бен Ладен в Аботабад, Пакистан, към момента на неговото ликвидиране през 2011 г. И там, наред с всички останали четива (а той, оказва се, чете и пише всякакви неща), е запазен и личният му дневник. ЦРУ се грижи за публиката си – имайте предвид, предупреждават те, че част от съдържанието може да бъде обидно или емоционално смущаващо, не е подходящо за всякаква публика и тъй като все пак е събрано от терористична организация, колкото и да се стараем да премахнем всички следи от злонамерен софтуер, това не е напълно гарантирано. 

А Бен Ладен, когото вълнуват теми като Съдния ден, края на времето, Лъжемесията в исляма (Ад-Даджжал) и „Месията“ (Ал-Махди), не сънува девици. Сънува злободневно, войнствено и политически (не напомня ли това някак на сънищата на самия Пророк и по-късните богослови, засвидетелствани например в дневника на Ибн ал-Банна?). И записва не само своите сънища, а и тези на сина си Халид:

Видях муджахидините на една страна, а на друга – настъпващите американски танкове.

Но накрая

възлязох и не намерих нито американци, нито танкове, пречист да бъдеш Ти [Аллах], слава Тебе! 

В друг сън Бен Ладен вижда Найеф бин Абдулазиз, починалия през 2012 г. престолонаследник и министър на вътрешните работи на Саудитска Арабия. В съня му обаче министърът се появява във военна униформа, но не като враг, а като приятел. Бен Ладен отбелязва и тълкуванието на съня – явно „Родът на Сауд (саудитската династия) е по-бърз от нас в приближаването си към муджахидините и благочестивата младеж“.

Свидетелства за ролята на сънищата в легитимирането на дейността на „Ал-Кайда“ съществуват и преди дневника на Бен Ладен. 

Терористичните атаки от 11 септември, оказва се, също са „предсказани“ чрез сънища на мюсюлмани. Това разкрива записът на разговор, подслушан от американското разузнаване и публикуван навремето от Министерството на отбраната на САЩ. Транскрипцията, понастоящем частично достъпна в статия на Тамара Албертини¹, отдавна вече не е налична в посочените от авторката източници онлайн. Но запазеното копие говори за т.нар. срещи от Кандахар в Афганистан. По време на събранията глас, за който се предполага, че принадлежи на Бен Ладен, наред с шейха домакин, както и други неидентифицирани персонажи споменават за общо седем видения по време на сън. Те разкриват, че на 11 септември 2001 г. ще има терористичен атентат.

Самият Бен Ладен споделя, че негов съратник (вероятно Ал-Масри, лидер на „Ал-Кайда“ от Египет) му казал преди година:

Видях в сън, че играем футбол срещу американците. Когато отборът ни се появи на игрището, всички те бяха пилоти! Тъй че се зачудих дали това е игра на футбол, или пилотска игра? Нашите играчи бяха пилоти.

А той – Абу ал-Хасан ал-Масри, – потвърждава самият Бен Ладен в записа, не знаел нищо за операцията, докато не чул за нея по радиото.

Да, Абд ар-Рахман ал-Гамри твърди, че преди операцията видял във видение насън как самолет се блъска във висока сграда, без да знае –

потвърждава непознат глас. Шейхът на свой ред казва, че различни благочестиви хора споделят с него как насън виждат, че носят огромен самолет на рамене и го влачат през пустинята, както и че хора, тръгнали на джихад, стигат до Ню Йорк и Вашингтон. В този момент самият Бен Ладен предупреждава, че започва да се безпокои да не би тайният заговор за терористичната операция да бъде разкрит, ако всички започнат да я сънуват².

Но да не си помислихте, че е само Бен Ладен? Според Иън Р. Едгар от Университета в Дърам, Великобритания³,

джихадистите, включително и отгледаните на местна почва, доста настойчиво сънуват, за да легитимират дейността си.

А на сънищата на едноокия Молла Омар, дългогодишен лидер на талибаните в Афганистан, може да се посвети отделен научен труд. Рахимуллах Юсуфзай, кореспондент на Би Би Си в Пешавар, успява да се срещне за около дванайсет интервюта с талибанския лидер и засвидетелства многократно позоваването на сънищата в „кариерата“ на Молла Омар. Ръководството му на ислямското фундаменталистко движение изглежда белязано от многобройни сънища. Чичото на жена му разказвал, че „преди да нападне дадено място, сънувал. И след това на сутринта издавал заповед на някой командир да атакува“.

Например на 20 ноември 2001 г., по време на войната в Афганистан, се оказва, че мирното предаване на Кандахар е осуетено, след като едноокият талибански водач вижда сън. Самото му възкачване на лидерската позиция е бетонирано от сънища, а съратниците му успяват да бъдат убедени, че предводителят им е човек, който се ръководи от сънища, дадени от Аллах. Подобно на съратниците на Бен Ладен, младият му брат сънува преди 11 септември, че „някъде един бял палат гори“.

Нека сега да направим пълен кръг и да се върнем към началото на този текст.

Онзи ден потърсих популярни български съновници онлайн. Преживяването да ги четеш е почти като да надзърнеш в „тъмната мрежа“. Знаеш, че съществува, но предпочиташ да не го заглеждаш. Но ето, всички, на които се натъкнах, казват, че да сънуваш „ходжа“ (дано да не са тия, описвани от поп Минчо Кънчев) имало особено значение и ще се разкайваш за глупави постъпки или необмислени думи. Добре, хайде да се опитам да хакна наум сънувателната матрица

Ами ако самият ти насън си ходжа? 

Това значи, че някой се страхува от теб. Машаллах!, бих отвърнал аз с класическото арабско възклицание. Със сигурност това тълкувание днес при нас се е промъкнало под влиянието на мюсюлманската традиция. Няма как да сънуваш ходжа, ако не знаеш какво е. Идва от турската дума за „учител“ и се е превърнало в почетно обръщение към по-старшите, включително и към религиозните авторитети. 

А пък аз съм сънувал, че говоря на арабски в иракски казарми от времето на Саддам Хюсеин. Че карам трактор. Че съм вампир с кожени крила, кацнал на тераса в постапокалиптична тропическа панелна София. Че компаниите и екипите, които одитирам в моята работа за ИТ индустрията, се бавят и манипулират документални доказателства.

Но да сънувате ходжа? Не ми се вижда много вероятно да сънувате ходжа. На фона на всичко по-горе, е по-вероятно ходжата да сънува вас. 

1 Albertini, Tamara. “Dreams, Visions, & Nightmares: From the Prophet Muhammad to the Fundamentalist Mindset” In Dreams and Visions, ed. by Nancy van Deusen, Leiden: Brill, 2010, p. 167–182.

2 Ibid., p. 168–169.

3 Edgar, Iain R. The Dream in Islam: From Qur’anic Tradition to Jihadist Inspiration, Berghahn Books, New York, Oxford, 2016.

4 Ibid., р. 80–83.

В рубриката „Ориент кафе“ Атанас Шиников поднася любопитни теми, свързани не толкова с горещата политика, колкото с историята и културата на Близкия изток. А той, древен и днешен, е по-близко до нас и съвремието ни, отколкото си представяме.

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни