С дързостта на аматьорка поканих за първи гост на аудиорубриката „Поприще“ един от най-отличителните гласове в българския радиоефир – Мирослава Кацарова. Тя е завършила богословие в Софийския университет, но професионалният ѝ път е изцяло свързан с музиката. Мира е певица, дългогодишна водеща в „Джаз ФМ радио“, организаторка на Пловдив Джаз Фест и един от най-големите специалисти по джаз, които познавам.

Мирослава Кацарова и Ан Фам разговарят пред микрофоните

Наскоро ме попитаха: „Добре, ти си богослов, защо на Велики петък правиш концерт?“ Искам да кажа следното: според мен православието, както и другите религиозни учения в християнството, се нуждаят от една реформа, която да ги настрои на вълните на съвременния човек. Аз не виждам нищо лошо в това да направим концертите по време на тази седмица, защото да се ходи на концерт, да се четат книги, да се ходи на театър, да се гледа кино, изобщо да се пее и да се музицира може само повече да те докосне до божественото, отколкото да седнеш на масата и да ядеш.

За живота като най-доброто училище, за професията като призвание и за връзката между Майлс Дейвис, киното, френската музика и новата ѝ концертна програма, чуйте целия ни разговор.

Искате да четете повече подобни статии?

„Тоест“ е жив единствено благодарение на вас – нашите будни, критични и верни читатели. Включете се в месечната издръжка на медията с дарителски пакет.

Подкрепете ни